Wykonanie
Składniki:- 600g
filetu z kurczaka- 500g
pieczarek- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżeczki
curry- 300g
kiszonej kapusty- 150 ml
śmietany 30%-
chili- świeża
kolendra-
sól i
pieprz-
olej do smażenia- 2
jabłka- 2 łyżeczki
miodu- sok z 1/2
cytrynySposób przygotowania:1.
Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy
solą i
pieprzem, odkładamy na kilka minut, następnie smażymy na rozgrzanym
oleju i przekładamy do garnka o grubym dnie.2. Na tej samej patelni podsmażamy posiekany
czosnek,
cebulę oraz pokrojone
pieczarki i przekładamy do
mięsa. Do garnka wkładamy
kiszoną kapustę, jeśli jest mocno kwaśna można przepłukać ją gorącą
wodą.3. Zawartość garnka zalewamy
śmietaną, wstawiamy na palnik, przyprawiamy
curry,
solą i
pieprzem, wrzucamy posiekaną
kolendrę, gotujemy na małym ogniu ok. 20 min., w razie potrzeby podlewamy
wodą.4.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy
miód, gdy się lekko skarmelizuje dodajemy
jabłka oraz
sok z cytryny, smażymy aż zmiękną.5. Gotowego
kurczaka podajemy z
kaszą jęczmienną i skarmelizowanymi
jabłkami.