ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie

Szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie

nazwa

Wykonanie

Kolejna receptura Jakuba Kuronia z tygodniowych inspiracji Biedronki. Tym razem zapraszam na świetne szaszłyki drobiowe! Do szaszłyków podałam surówkę z kapusty z marchewką oraz obowiązkowo sos tzatziki .
Składniki:
2 piersi z kurczaka
Marynata:
150-200 ml jogurtu naturalnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 płaskie łyżeczki curry
chilli do smaku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy.
2. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy, dodajemy jogurt naturalny, chilli, curry i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
3. Następnie mięso odsączamy z zalewy, nabijamy na patyczki i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku (180st.C) lub smażymy na patelni grillowej (ja robiłam na patelni).
4. Szaszłyki najlepiej smakują z tzatziki i surówką.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/07/szaszyki-z-kurczaka-w-jogurtowej.html