Wykonanie
Miałam piec
kurczaka, ale ostatecznie udusiłam go w jogurtowej marynacie na patelni. Wyszło pysznie. Przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu, niż standardowe dania na naszym blogu,ale warto się poświęcić. Super smakuje z
brązowym ryżem.SKŁADNIKI(na 4 osoby)0,5 kg
piersi z kurczaka3
cebule5
marchewektrzy ząbki
czosnku400 ml
jogurtu naturalnegocurrypapryka chilli sproszkowana
sólpieprzolej rzepakowyWYKONANIE
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki, solimy.Do 300 ml
jogurtu dodajemy
chilli,
curry,
pieprz.
Kurczaka wrzucamy do marynaty jogurtowej i odstawiamy do lodówki.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.Na rozgrzany
olej wrzucamy
cebule,
marchew i
czosnek. Podsmażamy.Do warzyw wlewamy szklankę
wody i odparowujemy ( podczas tej czynności
marchew powinna lekko zmięknąć, ale nie rozgotować się). Warzywa przekladamy do miski.Na patelnię po warzywach wrzucamy
kurczaka w marynacie i dusimy. Kiedy
mięso się zetnie, dodajemy warzywa. Dodajemy pozostały
jogurt, mieszamy, podgotowujemy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy świeżą, posiekaną
kolendrę (jeśli lubimy). Podajemy z
ryżem.