Wykonanie
Czasami ulegam prośbom i gotuję "zwyczajny" obiad :)Zwyczajny, czyli mało blogowy i taki, co to nawet zdjęcie niekoniecznie się robi ;) Tyle że taki obiad potrafi być niezmiernie smaczny, tak smaczny, że aż się nim muszę podzielić.
Kiszona kapusta,
biała kiełbasa- to duet dobrze znany większości. Dodałam do niego
cebulę,
czosnek i podsmażone
pieczarki - i wyszło danie pierwsza klasa :)
Składniki:400 g.
kapusty kiszonej2
cebule1 ząbek
czosnku15
pieczarek5 białych, parzonych kiełbasek3 łyżki
olejusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczę i odcedzam, lekko siekam. Wrzucam do garnka z grubym dnem, dolewam trochę
wody (tyle, by była na dnie) i łyżkę
oleju i pod pokrywką gotuję 10-15 minut, by zmiękła. Na patelnię wlewam pozostały
olej i podsmażam na rumiano nacięte
kiełbaski. Zdejmuję je z patelni, podsmażam pocięte w grube piórka
cebule, po czym także na tym samym tłuszczu pokrojone grubo
pieczarki.
Cebulę i
pieczarki wrzucam do
kapusty, dodaję posiekany
czosnek, doprawiam
solą i
pieprzem.
Kiełbaski tnę na kawałki, dodaję do reszty, duszę jeszcze 15 minut.Podaję z
ziemniakami.Przepis autorski.