Wykonanie
Czasem tak jest, że człowiek nakupuje jakiś tam rzeczy,
potem to leży i czeka na swoją kolej.Tymi składnikami są właśnie
pierś z kurczaka i
pomidory w puszce...Niby nic, a potrawka wyszła niezła;DDo tego trochę
ryżu basmati,
bazylia świeża...no i obiad jak się patrzy.To nie przedłużam, piszę co i jak.Przygotowanie: 30 minutKoszt: 13 złSkładniki:2 duże
piersi z kurczakapuszka
pomidorów krojonych Dawtona1
cebula3 ząbki
czosnku6 małych
pieczarek3 łyżki
olejusól,
pieprz cytrynowyszczypta
płatków chillitikka
curry spice - wedle gustukilka liści świeżej
bazyliisuszone oregano - wedle uznaniaszczypta
cukru brązowego+
ryż basmati - porcja na dwie osoby
Mięso marynuję dzień wcześniej w
soli,
pieprzu, płatkach
chilli.Skrapiam je
olejem, mieszam dłonią, odstawiam do lodówki na całą noc.
Cebulę i
czosnek siekam na drobno.Na jakieś 30 minut przed smażeniem
mięsa wyjmuję je z lodówki.Patelnie rozgrzewam, ale bez dodatku tłuszczu, wykładam na nią
mięso, smażę do momentu, aż nieco zmięknie, nabierze koloru.Nie wysmażam go całkowicie, bo w
między czasie dorzucam
cebulę i
czosnek, podsmażam całość kilka minut, aż
cebula się zeszkli. Na koniec dodaję pokrojone
pieczarki, mieszam, oczywiście smażę i jednocześnie zalewam
pomidorami. Doprawiam do smaku, dodaję
bazylię,
oregano i
cukier.Podaję z
ryżem.