Wykonanie
Sezon grillowy w pełni, dziś mam więc dla Was propozycję najlepszych skrzydełek z grilla jakie
jadłam do tej
pory :) Skrzydełka teriyaki w aromatycznej marynacie z
sosu teriyaki i
sojowego oraz
miodu,
imbiru i
chili. Wyjątkowo soczyste i niezwykle pyszne :) Jestem wielką fanką
sosu teriyaki pod każdą postacią, uwielbiam jego niezwykły smak.
Sos teriyaki jest do kupienia w każdym większym markecie czy np. "Piotrze i Pawle (cena to około 9 zł). Do przepisu użyjecie tylko troszkę sosu, więc cała reszta długo Wam posłuży do innych potraw :)Skrzydełka możecie zmarnować dzień lub godzinę, dwie wcześniej, ale przyrządzone od razu też będą pyszne. Poza sezonem grillowym możecie upiec je w piekarniku :) Delikatne
mięso i słodko-pikantny smak marynaty dają wspaniały efekt! Bardzo polecam!SKŁADNIKI:około 1 kg skrzydełek z
kurczaka50 ml
sosu teriyaki50 ml
sosu sojowego2 duże ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
płatków chili lub 0,5 łyżeczki ostrej mielonej
papryki2 łyżki
miodu lub
cukru1 cm świeżego
imbiru lub 3/4 łyżeczki suszonego
sezam do posypania (opcjonalnie)
sólWYKONANIE:Skrzydełka posyp
solą. Wszystkie pozostałe składniki na marynatę dokładnie wymieszaj w misce i wrzuć do niej skrzydełka. Wymieszaj je dokładnie, tak aby całe pokryły się marynata.Tak przygotowane skrzydełka możesz schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny lub przez noc albo od razu grillować na złoto-brązowy kolor (około 20-30 minut). Kilka
razy czasu polej skrzydełka pozostałą w misce marynatą podczas grillowania (lub pieczenia). Jeśli pieczesz je jednak w piekarniku to wstaw je do niego na 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Pod koniec grillowania/smażenia możesz posypać skrzydełka ziarenkami
sezamu. Gotowe! Smacznego!