ßßß Cookit - przepis na Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu

Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu

nazwa

Wykonanie

Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami, bogatymi sosami pomidorowymi i pizzą. Kiedy myślimy o kuchni włoskiej z perspektywy przygotowywania potraw na świeżym powietrzu nie wolno nam zapomnieć o stekach. Włosi znani są od pokoleń z produkcji jednej z najlepszej wołowiny na świecie. Mowa tu o Hianinie, znanej już od starożytności rasie bydła, hodowanej w rejonach Toscani z której mięsa otrzymujemy legendarne już steki po florencku. Steki Fiorentina to kawałki mięsa z kością z młodych byków, co w połączeniu ze specyficznym przygotowaniem, sprawia, że są jednym z najbardziej znanych dań kuchni toskańskiej. Bardzo ważny jest etap opiekania steku, bowiem prawdziwa fiorentina jest serwowana na pół krwisto. Mięso powinno być miękkie i soczyste w środku. Ta wołowina jest pełna smaku i uważana za jedną z najlepszych na świecie. Można ją kupić w specjalistycznych sklepach oferujących włoskie produkty. Jej mała dostępność nie powinna wcale powstrzymywać nas od jej grillowania. Tajemnica tradycyjnych włoskich steków jest bardzo prosta, steki takie są sezonowane odrobiną soku z cytryny przed ich grillowaniem. Następnie są podawane z skropione odrobiną oliwy z oliwek i oprószone solą i pieprzem. Sok z cytryny tym stekom będzie dodawał trochę smaku ale również będzie miał wpływ na „kruchość” mięsa.
Najczęściej myśląc o kuchni włoskiej myślimy o pizzy. Tak naprawdę pizza, którą możemy znaleźć we Włoszech ma niewiele wspólnego z pizzą z wielu innych części świata. Po pierwsze prawdziwa włoska pizza, to płaskie/cienkie ciasto z niewielką ilością dodatków. Choć wśród nich znajdziemy także takie skropione u góry oliwą ale nigdy ociekające tłuszczem. Prawdziwa włoska pizza po prostu nie przypomina fast fooda!. Sekretem włoskiej pizzy jest intensywne i bezpośrednie działanie ciepła. Taki rodzaj ciepła najlepiej możemy uzyskać z grilla, nie piekarnika. Przygotować cienkie ciasto do pizzy, wyłożyć to co chcemy na nie i grillować je na tyle długo aby ciasto ładnie zbrązowiało i było chrupiące a ser się roztopił. Nic więcej nam nie potrzeba do dobrej pizzy.
Włoska kuchnia jest również bogata w dania serwowane z sosami pomidorowymi. Prawdziwym sekret uzyskania wspaniałego smaku takiego sosu jest grillowanie jego składników zanim je połączymy. Wiele włoskich przepisów poleca grillowanie mięsa, następnie wymieszanie go z sosem i podanie na makaronie. Włosi nie duszą mięsa w sosach tak bardzo jak mogłoby nam się to wydawać.
Aby uchwycić prawdziwe włoskie smaki z grilla, polecamy kilka przepisów na danie z grilla rodem w Włoch.
Stek po florencku – Bistecca alla Florentine
Jest to tradycyjny przepis na włoskiego steka. Steki te są lekko przyprawione solą, pieprzem i odrobiną cytryny.
Składniki:
2 steki Fiorentina / New York Strip
2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Sok z jednej cytryny wlać do płytkiego naczynia do pieczenia. Drugą cytrynę pokroić i 4 liny i odłożyć na bok. Steki umieścić w naczyniu i natrzeć z obu stron sokiem z cytryny, steki pozostawić w naczyniu na około 10 minut. Steki wyjąć z naczynia i doprawić solą i pieprzem. Grilla rozgrzać do średniej temperatury, grillować do pożądanego stopnia wysmażenia (poradnik grillowania steków). Po usmażeniu steki usunąć z grilla i odstawić na 2 minuty. Następnie pokroić w poprzek włókien na paski o grubości około 1 ½ cm. Umieścić na półmisku, skroić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem do smaku w razie potrzeby. Podawać z pozostałymi kawałkami cytryny.
Bistecca alla Pizzaiola – czyli stek w grillowanych pomidorach
To klasyczne włoskie danie posmakuje praktycznie każdemu. Grillowane steki, podaje się z grillowanymi pomidorami i odpowiednim „ładunkiem” ziół.
Składniki:
225 g steka z polędwicy wołowej
4 pomidory śliwkowe
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki, drobno posiekanego świeżego oregano
2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
4 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla. Steki natrzeć łyżką oliwy. Pomidory przeciąć wzdłużnie na połowy. Grillować pomidory przeciętą stroną do rusztu aż będą miały przypalony ładny wzór i zmiękną. Pomidory usunąć z grilla i usunąć skórkę. Umieścić steki na ruszcie. Podczas grillowania steków w rondelku umieścić grillowane pomidory i pozostałe składniki (w tym 1 łyżka oliwy). Pomidory „zdusić” przy pomocy widelca, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na średnim ogniu. Steki grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Następnie wyjąć z grilla i pociąć na wąskie paski. Steki dodać do sosu pomidorowego i dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać samodzielnie lub z makaronem.
Toskański stek z suszonymi pomidorami
Ten toskański stek to fantastyczna uczta dla każdego miłośnika wołowiny.
Składniki:
2 ulubione steki o grubości około 2 cm
½ szklanki czerwonego wina
½ szklanki suszonych pomidorów pakowanych w oleju, odsączone
¼ szklanki świeżych liści bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
4 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz steków wymieszać w blenderze aż będą gładkie i gęste. Przelać do płytkiego naczynia do pieczenia. Do naczynia dodać steki o dobrze je obtoczyć z każdej strony. Naczynie ze stekami przykryć i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę (najlepiej na całą noc). Rozgrzać grilla. Wyjąć steki z marynaty i grillować na dużym ogniu do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Pozostała marynatę wyrzucić.
Sos Marinara z grillowanych pomidorów
Sos Marinara to bardzo popularny sos pomidorowy pochodzący z Włoch. Grillowanie pomidorów umożliwia łatwe usuwanie skóry i napełnia każdy kawałek pomidora lekkim dymnym smakiem. Metoda ta jest idealna dla tych, którzy chcą przygotować domowe posiłki o niskiej zawartości cukrów. Sos ten jest często używany do makaronów, ryżu oraz jak sos do pizzy.
Składniki:
14 średniej wielkości jędrnych pomidorów
½ szklanki posiekanej cebuli
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka, świeżego drobno posiekanego oregano
2-3 duże liście świeżej Bazylii drobno posiekane
2 wyciśnięte ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonych płatków papryki
Przygotowanie:
Pomidory przeciąć na pół, usunąć rdzeń/łodygi. Ciętą stronę pomidorów natrzeć oliwą z oliwek. Pomidory grillować na grillu rozgrzanym do średniej temperatury, ciętą stroną do rusztu. Grillować około 5 minut aż zaczynają brązowieć a skórka ładnie odchodzić. Usunąć z grilla. Usunąć skórkę z pomidorów. Pomidory wymieszać przy pomocy blendera i odstawić. W międzyczasie podgrzać w garnku podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać pozostałe składniki w tym pomidory i razem wymieszać. Całość dusić w niskiej temperaturze przez około 10-15 minut. Dodać odrobinę wody jeśli sos jest zbyt gęsty.
Źródło:http://naruszcie.pl/2960/wloskie-grillowanie-uchwyc-prawdziwe-wloskie-smaki-na-grillu