Wykonanie
Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z
makaronami, bogatymi sosami pomidorowymi i pizzą. Kiedy myślimy o kuchni włoskiej z perspektywy przygotowywania potraw na świeżym powietrzu nie wolno nam zapomnieć o stekach. Włosi znani są od pokoleń z produkcji jednej z najlepszej
wołowiny na świecie.
Mowa tu o Hianinie, znanej już od starożytności
rasie bydła, hodowanej w rejonach Toscani z której
mięsa otrzymujemy legendarne już
steki po florencku.
Steki Fiorentina to kawałki
mięsa z kością z
młodych byków, co w połączeniu ze specyficznym przygotowaniem, sprawia, że są jednym z najbardziej znanych dań kuchni toskańskiej. Bardzo ważny jest etap opiekania
steku, bowiem prawdziwa fiorentina jest serwowana na pół krwisto.
Mięso powinno być miękkie i soczyste w środku. Ta
wołowina jest pełna smaku i uważana za jedną z najlepszych na świecie. Można ją kupić w specjalistycznych sklepach oferujących włoskie produkty. Jej mała dostępność nie powinna wcale powstrzymywać nas od jej grillowania. Tajemnica tradycyjnych włoskich
steków jest bardzo prosta,
steki takie są sezonowane odrobiną
soku z cytryny przed ich grillowaniem. Następnie są podawane z skropione odrobiną
oliwy z oliwek i oprószone
solą i
pieprzem.
Sok z cytryny tym
stekom będzie dodawał trochę smaku ale również będzie miał wpływ na „kruchość”
mięsa.Najczęściej myśląc o kuchni włoskiej myślimy o pizzy. Tak naprawdę pizza, którą możemy znaleźć we Włoszech ma niewiele wspólnego z pizzą z wielu innych części świata. Po pierwsze prawdziwa włoska pizza, to płaskie/cienkie ciasto z niewielką ilością dodatków. Choć wśród nich znajdziemy także takie skropione u góry
oliwą ale nigdy ociekające tłuszczem. Prawdziwa włoska pizza po prostu nie przypomina fast fooda!. Sekretem włoskiej pizzy jest intensywne i bezpośrednie działanie ciepła. Taki rodzaj ciepła najlepiej możemy uzyskać z grilla, nie piekarnika. Przygotować cienkie ciasto do pizzy, wyłożyć to co chcemy na nie i grillować je na tyle długo aby ciasto ładnie zbrązowiało i było chrupiące a
ser się roztopił. Nic więcej nam nie potrzeba do dobrej pizzy.Włoska kuchnia jest również bogata w dania serwowane z sosami pomidorowymi. Prawdziwym sekret uzyskania wspaniałego smaku takiego
sosu jest grillowanie jego składników zanim je połączymy. Wiele włoskich przepisów poleca grillowanie
mięsa, następnie wymieszanie go z sosem i podanie na
makaronie. Włosi nie duszą
mięsa w sosach tak bardzo jak mogłoby nam się to wydawać.Aby uchwycić prawdziwe włoskie smaki z grilla, polecamy kilka przepisów na danie z grilla
rodem w Włoch.
Stek po florencku – Bistecca alla Florentine
Jest to tradycyjny przepis na włoskiego
steka.
Steki te są lekko przyprawione
solą,
pieprzem i odrobiną
cytryny.Składniki:2
steki Fiorentina / New York Strip2
cytryny2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
soli morskiej½ łyżeczki
czarnego pieprzuPrzygotowanie:Sok z jednej
cytryny wlać do płytkiego naczynia do pieczenia. Drugą
cytrynę pokroić i 4
liny i odłożyć na bok.
Steki umieścić w naczyniu i natrzeć z obu stron
sokiem z cytryny,
steki pozostawić w naczyniu na około 10 minut.
Steki wyjąć z naczynia i doprawić
solą i
pieprzem. Grilla rozgrzać do średniej temperatury, grillować do pożądanego stopnia wysmażenia (poradnik grillowania
steków). Po usmażeniu
steki usunąć z grilla i odstawić na 2 minuty. Następnie pokroić w poprzek włókien na paski o grubości około 1 ½ cm. Umieścić na półmisku, skroić
oliwą z oliwek, doprawić
solą i
pieprzem do smaku w razie potrzeby. Podawać z pozostałymi kawałkami
cytryny.Bistecca alla Pizzaiola – czyli
stek w grillowanych pomidorachTo klasyczne włoskie danie posmakuje praktycznie każdemu. Grillowane
steki, podaje się z grillowanymi
pomidorami i odpowiednim „ładunkiem”
ziół.Składniki:225 g
steka z
polędwicy wołowej4
pomidory śliwkowe2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki, drobno posiekanego świeżego
oregano2 łyżki drobno posiekanej świeżej
bazylii4 wyciśnięte ząbki
czosnku1 łyżeczka świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:Rozgrzać grilla.
Steki natrzeć łyżką
oliwy.
Pomidory przeciąć wzdłużnie na połowy. Grillować
pomidory przeciętą stroną do rusztu aż będą miały przypalony ładny wzór i zmiękną.
Pomidory usunąć z grilla i usunąć skórkę. Umieścić
steki na ruszcie. Podczas grillowania
steków w rondelku umieścić grillowane
pomidory i pozostałe składniki (w tym 1 łyżka
oliwy).
Pomidory „zdusić” przy pomocy widelca, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na średnim ogniu.
Steki grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Następnie wyjąć z grilla i pociąć na wąskie paski.
Steki dodać do
sosu pomidorowego i dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać samodzielnie lub z
makaronem.Toskański
stek z
suszonymi pomidoramiTen toskański
stek to fantastyczna uczta dla każdego miłośnika
wołowiny.Składniki:2 ulubione
steki o grubości około 2 cm½ szklanki
czerwonego wina½ szklanki
suszonych pomidorów pakowanych w
oleju, odsączone¼ szklanki świeżych liści
bazylii3 łyżki
oliwy z oliwek4 drobno posiekane ząbki
czosnku2 łyżki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:Wszystkie składniki oprócz
steków wymieszać w blenderze aż będą gładkie i gęste. Przelać do płytkiego naczynia do pieczenia. Do naczynia dodać
steki o dobrze je obtoczyć z każdej strony. Naczynie ze
stekami przykryć i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę (najlepiej na całą noc). Rozgrzać grilla. Wyjąć
steki z marynaty i grillować na dużym ogniu do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Pozostała marynatę wyrzucić.Sos Marinara z grillowanych
pomidorówSos Marinara to bardzo popularny
sos pomidorowy pochodzący z Włoch. Grillowanie
pomidorów umożliwia łatwe usuwanie skóry i napełnia każdy kawałek
pomidora lekkim dymnym smakiem. Metoda ta jest idealna dla tych, którzy chcą przygotować domowe posiłki o niskiej zawartości
cukrów. Sos ten jest często używany do
makaronów,
ryżu oraz jak sos do pizzy.Składniki:14 średniej wielkości jędrnych
pomidorów½ szklanki posiekanej
cebuli¼ szklanki
oliwy z oliwek1 łyżka, świeżego drobno posiekanego
oregano2-3 duże liście świeżej
Bazylii drobno posiekane2 wyciśnięte ząbki
czosnku2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
czarnego pieprzu1 łyżeczka suszonych
płatków paprykiPrzygotowanie:
Pomidory przeciąć na pół, usunąć rdzeń/łodygi. Ciętą stronę
pomidorów natrzeć
oliwą z oliwek.
Pomidory grillować na grillu rozgrzanym do średniej temperatury, ciętą stroną do rusztu. Grillować około 5 minut aż zaczynają brązowieć a skórka ładnie odchodzić. Usunąć z grilla. Usunąć skórkę z
pomidorów.
Pomidory wymieszać przy pomocy blendera i odstawić. W międzyczasie podgrzać w garnku podgrzać 2 łyżki
oliwy z oliwek, dodać
cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać pozostałe składniki w tym
pomidory i razem wymieszać. Całość dusić w niskiej temperaturze przez około 10-15 minut. Dodać odrobinę
wody jeśli
sos jest zbyt gęsty.