Wykonanie
Dziś obiad gotowany z dedykacją dla mamy, która zmęczona wróciła po pracy a ja postanowiłam jej zrobić przyjemność i ugotowałam pyszną zupę krem z pieczonej
papryki. Naprawdę genialna zupa, która podbiła moje
serce prostotą i smakiem.
Składniki:6 dużych
papryk4
pomidorykostka bulionowaświeży
rozmaryncebula,
czosnekbazylia,
oregano,
sól,
pieprzoliwa z oliwekkilka kromek
chleba, opcjonalnie na grzankiPiekarnik rozgrzewamy do 200 stopni a blaszkę wykładamy folią aluminiową.
Papryki kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy je na blaszce posypujemy świeżym
rozmarynem i dodajemy kilka ząbków
czosnku pokrojonych na mniejsze części. Pieczemy około 40 minut aż
papryki troszkę nam sczernieją i będziemy widzieć na oko że skórka nam łatwo odejdzie.Podczas pieczenia
papryki, obieramy
cebulę, kroimy ją w kostkę i podsmażamy na
oliwie z oliwek w garnku. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory i podsmażamy około 6 minut. W szklance z wrzątkiem rozpuszczamy kostkę
bulionową. Do naszych
pomidorów dolewamy szklankę
wody oraz szklankę z
bulionem. Wszystko gotujemy na małym ogniu.Gdy
papryka będzie już gotowa, wyciągamy ją z piekarnika i obieramy ze skórki. Obraną
paprykę wrzucamy do garnka a następnie przyprawiamy
pieprzem,
bazylią,
oregano oraz
solą. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut a
potem miksujemy do czasu uzyskania konsystencji kremu. Smacznego:)
Przepis bierze udział w akcji: