ßßß Cookit - przepis na zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

nazwa

Wykonanie

Dziś obiad gotowany z dedykacją dla mamy, która zmęczona wróciła po pracy a ja postanowiłam jej zrobić przyjemność i ugotowałam pyszną zupę krem z pieczonej papryki. Naprawdę genialna zupa, która podbiła moje serce prostotą i smakiem.
Składniki:
6 dużych papryk
4 pomidory
kostka bulionowa
świeży rozmaryn
cebula, czosnek
bazylia, oregano, sól, pieprz
oliwa z oliwek
kilka kromek chleba, opcjonalnie na grzanki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni a blaszkę wykładamy folią aluminiową.
Papryki kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy je na blaszce posypujemy świeżym rozmarynem i dodajemy kilka ząbków czosnku pokrojonych na mniejsze części. Pieczemy około 40 minut aż papryki troszkę nam sczernieją i będziemy widzieć na oko że skórka nam łatwo odejdzie.
Podczas pieczenia papryki, obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek w garnku. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i podsmażamy około 6 minut. W szklance z wrzątkiem rozpuszczamy kostkę bulionową. Do naszych pomidorów dolewamy szklankę wody oraz szklankę z bulionem. Wszystko gotujemy na małym ogniu.
Gdy papryka będzie już gotowa, wyciągamy ją z piekarnika i obieramy ze skórki. Obraną paprykę wrzucamy do garnka a następnie przyprawiamy pieprzem, bazylią, oregano oraz solą. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut a potem miksujemy do czasu uzyskania konsystencji kremu. Smacznego:)
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://wiwi-gotuje.blogspot.com/2014/09/krem-z-pieczonej-papryki-i-pomidorow.html