Wykonanie
Japońska kuchnia yoshoku posiada swoją odpowiedź na zachodni sznycel. Tonkatsu przywędrował do Japonii w XIX wieku, wraz z przybyszami z zachodu. Niezwykle szybko zyskał popularność i poprzez swe dodatki został przystosowany do gustów
smakowych Japończyków. Z Japonii katsu (czyli kotlet) przeniósł się także do Korei, również zyskując wielu zwolenników. Jak wszędzie, także i w Korei nadano mu swoiste akcenty smakowe. Dla nich właśnie warto go przygotować. Dzięki dodatkom to, co znamy jako "zwykły" kotlet
schabowy zyskuje nowy, bardzo smaczny wymiar, stanowiący miłą odmianę na
stole. Przepis na Katsu chicken w wersji japońskiej znajdziecie tu - klik . Przepis na sznycel po koreańsku, zwany "Donkatsu", "Donkkaseu" lub "Dongas" pochodzi od Maangchi.
Dongas:
schab w kawałku
jajka + szczypta
solimąka pszennabułka tarta ryż +
sól do smaku
sałatka z
kapusty:
biała kapustaolejcukiersos słodki
chiliróżowy sos:1/2 szklanki
majonezu4 łyżki
soku z cytryny1-2 łyżki
miodu1/2 łyżeczki
keczupu - dla zabarwienia sosusos koreański:1/3 szklanki
sosu sojowego1/3 szklanki
keczupu1/3 szklanki łagodnej pasty z
papryki4 łyżki
cukru1/3 szklanki
majonezu2 obrane, posiekane ząbki
czosnku1-2 łyżki ziaren
sezamu1/4 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuostry sos
chili - ilość do smaku2 łyżki
mioduok. 100 ml
wody1.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem
soli - ilość do smaku. Możemy również posolić już ugotowany
ryż.2. Surówka z
kapusty:
kapustę drobno szatkujemy lub bardzo drobno kroimy nożem. Na 1 szklankę szatkowanej
kapusty dodajemy 1 łyżkę
oleju, 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżkę sosu
chili. Całość dokładnie mieszamy (ugniatając łyżką lub dłonią) i odstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły.3. Różowy sos: składniki sosu mieszamy. Sos powinien być w smaku
cytrynowo - słodki. Odstawiamy sos do lodówki.4. Sos koreański: W rondelku, mieszając, podgrzewamy
sos sojowy,
keczup, pastę
paprykową i
cukier. Zagotowujemy. Dodajemy
majonez,
czosnek,
sezam i
pieprz, doprawiamy do smaku sosem
chili. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy
miód. Mieszając energicznie, gotujemy, aż sos stanie się szklisty.Wówczas zdejmujemy sos z palnika i odstawiamy na 5 minut.Po tym czasie wlewamy
wodę. Ponownie zagotowujemy sos. Mieszając, gotujemy sos kilka chwil. Możemy dolać więcej
wody, jeśli potrzebujemy rzadszego sosu.5. Sznycel Dongas:
mięso dzielimy na kotlety*, które rozbijamy na bardzo cienko tłuczkiem. Panierujemy kolejno w
mące, rozmąconym ze szczyptą
soli,
jajku oraz
bułce. Dociskamy mocno dłonią, by panierka dobrze się trzymała. Kotlety smażymy na rozgrzanym
oleju, z obu stron na złoto.6. Na talerzach układamy płasko porcję
ryżu, którą skrapiamy brązowym sosem. Na
ryżu układamy pokrojone w paski sznycle, które także skrapiamy brązowym sosem. Podajemy z
sałatką z
kapusty i różowym sosem.* Tutaj znajdziecie wskazówkę, jak zrobić sznycle w dużym rozmiarze- klik.