ßßß Cookit - przepis na Koreański sos do kurczaka i innych dań orientalnych

Koreański sos do kurczaka i innych dań orientalnych

nazwa

Wykonanie

Sos ten najczęściej wykorzystywany jest do Yangnyeom chicken, czyli kurczaka smażonego po koreańsku. Znakomicie jednak pasuje jako dodatek do wielu innych dań, nie tylko kuchni koreańskiej. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu, warzyw, drobiu, wieprzowiny czy ryb. Za zdjęciu możecie zobaczyć go na Dongas, czyli koreańskiej wersji Tonkatsu - sznycla wieprzowego. Stopień ostrości można z łatwością dostosować do własnego gustu. Przepis na podstawie De nous a vous .
1/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki keczupu
1/3 szklanki łagodnej pasty z papryki
4 łyżki cukru
1/3 szklanki majonezu
2 obrane, posiekane ząbki czosnku
1-2 łyżki ziaren sezamu
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
ostry sos chili - ilość do smaku
2 łyżki miodu
ok. 100 ml wody
W rondelku, mieszając, podgrzewamy sos sojowy, keczup, pastę paprykową i cukier. Zagotowujemy. Dodajemy majonez, czosnek, sezam i pieprz, doprawiamy do smaku sosem chili. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy miód. Mieszając energicznie, gotujemy, aż sos stanie się szklisty.
Wówczas zdejmujemy sos z palnika i odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie wlewamy wodę. Ponownie zagotowujemy sos. Mieszając, gotujemy sos kilka chwil. Możemy dolać więcej wody, jeśli potrzebujemy rzadszego sosu.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/03/Koreanski-sos-do-kurczaka-i-innych-dan.html