Wykonanie
Sos ten najczęściej wykorzystywany jest do Yangnyeom chicken, czyli
kurczaka smażonego po koreańsku. Znakomicie jednak pasuje jako dodatek do wielu innych dań, nie tylko kuchni koreańskiej. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do
ryżu, warzyw, drobiu,
wieprzowiny czy ryb. Za zdjęciu możecie zobaczyć go na Dongas, czyli koreańskiej wersji Tonkatsu -
sznycla wieprzowego. Stopień ostrości można z łatwością dostosować do własnego gustu. Przepis na podstawie De nous a vous .
1/3 szklanki
sosu sojowego1/3 szklanki
keczupu1/3 szklanki łagodnej pasty z
papryki4 łyżki
cukru1/3 szklanki
majonezu2 obrane, posiekane ząbki
czosnku1-2 łyżki ziaren
sezamu1/4 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuostry sos
chili - ilość do smaku2 łyżki
mioduok. 100 ml
wodyW rondelku, mieszając, podgrzewamy
sos sojowy,
keczup, pastę
paprykową i
cukier. Zagotowujemy. Dodajemy
majonez,
czosnek,
sezam i
pieprz, doprawiamy do smaku sosem
chili. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy
miód. Mieszając energicznie, gotujemy, aż sos stanie się szklisty.Wówczas zdejmujemy sos z palnika i odstawiamy na 5 minut.Po tym czasie wlewamy
wodę. Ponownie zagotowujemy sos. Mieszając, gotujemy sos kilka chwil. Możemy dolać więcej
wody, jeśli potrzebujemy rzadszego sosu.