Wykonanie
Jeśli nie macie pomysłu na
schab, a szukacie smacznego i szybkiego dania, skorzystajcie z poniższego pomysłu. Tak przygotowany
schab jest naprawdę miękki, delikatny i pełen smaku. Znakomicie smakuje z puree ziemniaczanym. Przepis na podstawie Taste of
Home.
4 kotlety ze
schabu o grubości 1,5 cm -2 cm2 ząbki
czosnku, obrane i posiekane1 szklanka
bulionu2 łyżki
cukru2 łyżki
sosu sojowego1/2 łyżeczki
papryki chili w płatkach - lub więcej, do smaku1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
wodyew. świeżo mielony
czarny pieprzolej do smażeniaNa patelni, na niewielkiej ilości
oleju, rumienimy z obu stron
schab na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni.Na patelnię dodajemy
czosnek,
ostrą paprykę i wlewamy
bulion. Dodajemy pozostałe składniki:
cukier,
sos sojowy,
słodką paprykę. Doprowadzamy do wrzenia po czym umieszczamy
schab w sosie. Nakrywamy patelnię pokrywką po czym dusimy na małym ogniu przez 12-15 minut.Mieszamy
wodę z
mąka ziemniaczaną i zagęszczamy sos, mieszając. Gdy sos się zagotuje, doprawiamy go do smaku
solą i
pieprzem.