Słodki Sos Chili - popularny sos szczególnie w kuchni Azjatyckiej. Jego wyjątkowy smak idealnie pasuje do ryb, owoców morza, sushi itd.papryczka chili500 ml wody3 ząbki czosnku1/2 szklanki cukruszczypta soli3 łyżki octu ryżowegoszczypta słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + ok. 40 ml wodyPapryczkę i czosnek drobno kroimy.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy chili, czosnek, ocet, cukier i sól. Mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru, a następnie gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy szczyptę słodkiej papryki (głównie dla uzyskania koloru - można pominąć).W tym samym czasie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody.Ciągle mieszając powoli wlewamy rozrobioną mąkę do garnka i nie przestając mieszać gotujemy do momentu zgęstnienia. Gotowy sos przelewamy do słoiczków.Sos słodki chili przechowujemy w lodówce, do kilku tygodni.