ßßß
Taki sos można bez problemu kupić. Ale ile satysfakcji daje wykonanie go samemu.No i wiemy co jemy - bez wzmacniaczy smaku i poprawiaczy aromatu i koloru.Jeżeli lubicie ostro - słodkie smaki z czystym sumieniem go Wam polecam.U mnie w kuchni spełnia wiele ról.Zarówno świetnie smakuje z wędlinami, potrawami z dodatkiem jajek jak i jest składnikiem wielu marynat ( skrzydełka kurczaka są boskie macerowane w tym sosie).Już nie mówię o domowych fast-foodach z którymi wspaniale się komponuje..Zazwyczaj wykonuję większą porcję sosu i wekuję go w słoiczkach-buteleczkach typu twist-of o pojemności ok. 250 ml ( np. po sokach owocowych ).
- 6 sztuk papryczek chilli- 4 duże ząbki czosnku- 2 i 3/4 szklanki wody- 1 i 1/4 szklanki cukru- 3/4 szklanki octu- 2 łyżki soli- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wodyCzosnek i papryczki siekamy - 3 sztuki z ziarenkami + 3 sztuki bez ziarenek.W garnku zagotowujemy wodę, ocet, sól i cukier. Dodajemy papryczki z czosnkiem. Gotujemy ok 15 minut aż kawałki papryczek zrobią się ciężkie od syropu i zaczną opadać na dno. W wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną - zaciągnąć powstały sos. Przelewać do słoiczków i wekować ok 15 minut od zawrzenia wody. Z tej porcji wychodzi ok. 1 litr sosu ( 4 słoiczki ).