Wykonanie
Taki sos można bez problemu kupić. Ale ile satysfakcji
daje wykonanie go samemu.No i wiemy co jemy - bez wzmacniaczy smaku i poprawiaczy aromatu i koloru.Jeżeli lubicie ostro - słodkie smaki z czystym sumieniem go Wam polecam.U mnie w kuchni spełnia wiele ról.Zarówno świetnie smakuje z
wędlinami, potrawami z dodatkiem
jajek jak i jest składnikiem wielu marynat (
skrzydełka kurczaka są boskie macerowane w tym sosie).Już nie mówię o domowych fast-foodach z którymi wspaniale się komponuje..Zazwyczaj wykonuję większą porcję sosu i wekuję go w słoiczkach-buteleczkach typu twist-of o pojemności ok. 250 ml ( np. po sokach
owocowych ).
- 6 sztuk
papryczek chilli- 4 duże ząbki
czosnku- 2 i 3/4 szklanki
wody- 1 i 1/4 szklanki
cukru- 3/4 szklanki
octu- 2 łyżki
soli- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki
wodyCzosnek i papryczki siekamy - 3 sztuki z ziarenkami + 3 sztuki bez ziarenek.W garnku zagotowujemy
wodę,
ocet,
sól i
cukier. Dodajemy papryczki z
czosnkiem. Gotujemy ok 15 minut aż kawałki papryczek zrobią się ciężkie od
syropu i zaczną opadać na dno. W wodzie rozmieszać
mąkę ziemniaczaną - zaciągnąć powstały sos. Przelewać do słoiczków i wekować ok 15 minut od zawrzenia
wody. Z tej porcji wychodzi ok. 1 litr sosu ( 4 słoiczki ).