Wykonanie
Uwielbiam słodki sos
chili sprzedawany oryginalnie w małych płaskich buteleczkach. Postanowiłam go zrobić w domu, wyszło nie tylko taniej ale w smaku identycznie. Nie sądziłam, że jego przygotowanie jest takie proste. Tego sosu używam do przekąsek: pasztecików, frytek,
parówek w cieście francuskim czy domowych nuggetsów. Jego ostrość możemy dopasować pod swój gust, dodając więcej papryczek lub pestek, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić. Ja zrobiłam z czterech dość długich papryczek i nie
dawałam już pestek, sos był idealnie ostry, ostrzejszego bym już nie zjadła.Składniki:4
papryczki chili3 ząbki
czosnku200 g
cukru360 ml
wody120 ml
octu 10%łyżeczka
soli3 łyżki
wody do zagęszczeniaokoło 3 większe łyżeczki
mąki ziemniaczanejPapryczki opłukać, odciąć główki, przekroić wzdłuż na połowę i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać obrany
czosnek, zalać odrobiną
wody i zblenderować. Dodać resztę
wody,
ocet,
sól i
cukier. Gotować kilka minut.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić
wodą i wlać do garnka z sosem, gotować mieszając aż zgęstnieje.