ßßß Cookit - przepis na słodki sos chili

słodki sos chili

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam słodki sos chili sprzedawany oryginalnie w małych płaskich buteleczkach. Postanowiłam go zrobić w domu, wyszło nie tylko taniej ale w smaku identycznie. Nie sądziłam, że jego przygotowanie jest takie proste. Tego sosu używam do przekąsek: pasztecików, frytek, parówek w cieście francuskim czy domowych nuggetsów. Jego ostrość możemy dopasować pod swój gust, dodając więcej papryczek lub pestek, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić. Ja zrobiłam z czterech dość długich papryczek i nie dawałam już pestek, sos był idealnie ostry, ostrzejszego bym już nie zjadła.
Składniki:
4 papryczki chili
3 ząbki czosnku
200 g cukru
360 ml wody
120 ml octu 10%
łyżeczka soli
3 łyżki wody do zagęszczenia
około 3 większe łyżeczki mąki ziemniaczanej
Papryczki opłukać, odciąć główki, przekroić wzdłuż na połowę i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać obrany czosnek, zalać odrobiną wody i zblenderować. Dodać resztę wody, ocet, sól i cukier. Gotować kilka minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić wodą i wlać do garnka z sosem, gotować mieszając aż zgęstnieje.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/02/sodki-sos-chili.html