ßßß Cookit - przepis na Słodko pikantny sos chilli

Słodko pikantny sos chilli

nazwa

Wykonanie

Słodko pikantny sos chilli stanowi wspaniały dodatek do ryżu, pieczonych mięs, drobiu a nawet warzyw czy sałatek. Problem w tym, że kupne sosy są najczęściej nafaszerowane sztucznymi dodatkami w postaci konserwantów, barwników i polepszaczy smaku. Zrobienie własnego sosu jest ogromnie proste i szybkie. Oprócz tego, że używamy jedynie naturalnych składników, domowy sos ma także tę zaletę, że możemy jego ostrość i smak dostosować do własnego gustu.
125 ml wody
50 ml (zwykłego) octu
125 ml cukru
1/2 łyżeczki soli
3 czerwone papryczki chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Papryczki chilli (bez ogonków) drobno zemleć w malakserze wraz z obranym czosnkiem (lub ew. posiekać bardzo drobno nożem).
Do rondla wlać wodę, ocet, wsypać cukier i sól. Dodać paprykę z czosnkiem. Gotować, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści, ok. 5 minut.
W 2 łyżkach wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do rondla z papryką. Wymieszać, gotować jeszcze 3 minuty. Przelać do czystej butelki, szczelnie zakręcić. Przy wykonywaniu większej ilości sosu można pasteryzować.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/01/Slodko-pikantny-sos-chilli.html