Wykonanie
Słodko pikantny sos
chilli stanowi wspaniały dodatek do
ryżu,
pieczonych mięs, drobiu a nawet warzyw czy sałatek. Problem w tym, że kupne sosy są najczęściej nafaszerowane sztucznymi dodatkami w postaci konserwantów, barwników i polepszaczy smaku. Zrobienie własnego
sosu jest ogromnie proste i szybkie. Oprócz tego, że używamy jedynie naturalnych składników, domowy sos ma także tę zaletę, że możemy jego ostrość i smak dostosować do własnego gustu.
125 ml
wody50 ml (zwykłego)
octu125 ml
cukru1/2 łyżeczki
soli3 czerwone
papryczki chilli2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejPapryczki chilli (bez ogonków) drobno zemleć w malakserze wraz z obranym
czosnkiem (lub ew. posiekać bardzo drobno nożem).Do rondla wlać
wodę,
ocet, wsypać
cukier i
sól. Dodać
paprykę z
czosnkiem. Gotować, co jakiś czas mieszając, aż
cukier się rozpuści, ok. 5 minut.W 2 łyżkach
wody rozmieszać
mąkę ziemniaczaną, wlać do rondla z
papryką. Wymieszać, gotować jeszcze 3 minuty. Przelać do czystej butelki, szczelnie zakręcić. Przy wykonywaniu większej ilości sosu można pasteryzować.