Wykonanie
Zimę czuć.Ale dajmy jeszcze chwilkę jesieni.
Dynia tak mocno u mnie kojarzona z tą oddalającą się już od nas
porą roku spróbowana w tym roku po raz pierwszy.Pyszna.
a do tego domowy sos
chili. Idealnie wkomponowuje się w słodkawą strukturę dyni.Składniki (na wersję raczej słodką, niż ostrą):długa i dość duża
papryczka chilli3 ząbki
czosnku100g
cukru300ml
wodyłyżeczka
mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki
soli100ml
octuPapryczkę przekrawamy wzdłuż i wycinamy gniazdo nasienne. Nasion nie wyrzucamy tylko razem z papryczką i ząbkami
czosnku rozdrabniamy w blenderze.Całość wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą i
octem. Dodajemy
ocet i
sól i następnie doprowadzamy do wrzenia, aby papryczki częściowo zmiękły, a
woda przeszła smakiem
czosnku i
papryki.Po ok. 3min w osobnym naczyniu mieszamy łyżeczkę
mąki ziemniaczanej z 1-2 łyżkami
wody i dodajemy do sosu. Całość ściągamy z ognia i mieszamy aż sos zgęstnieje.