Wykonanie
Przepis na tą zupę pochodzi z La Manchy, regionu Hiszpanii słynącego z Don Kichota i wybornego
wina. Jednak ten równinny teren dał światu dużo więcej np. Pedro Almodówara. La Mancha jest również jednym z największych producentów
czosnku, cenionego przez kucharzy ze względu na wybitne walory smakowe. Oczywiście przygotowując ta zupę w Polsce nie będziemy korzystać z
czosnku z regionu La Mancha, tylko polskiego. Jest on również bardzo dobry. Pamiętajcie by nie używać chińskiego, bo jest bez smaku. Zupa
czosnkowo idealnie sprawdza się jesienią, gdy jesteśmy narażeni na przeziębienia i chcemy by obiad nas rozgrzał.
Składniki:- 1,5 główki
czosnku- 6 łyżek wazowych
bulionu (najlepiej przygotować samemu)- 2 łyżki
słodkiej papryki- 2 kromki
chleba (ja użyłam prowansalskiej ciabaty, która wzbogaciła zupę o smak
ziół)- 2 łyżki wazowe
wody- 2 ząbki
czosnku dla ozdoby-
olej do smażenia najlepiej z pestek
winogronSposób przygotowania:1. Na rozgrzany
olej wrzucamy
czosnek pokrojony w plasterki.
2. Gdy
czosnek się przyzłoci, dodajemy
bulion i
wodę.
3. Następnie przyprawiamy
papryką słodką i dokładamy
chleb, który ma rozpaść się w zupie.
4. Zupę ozdabiamy ząbkami
czosnku.
Smacznego!Zapraszamy do polubienia naszego fanpage na facebooku. Oto link .