ßßß
1 kg schabu bez kościzalewa na 24 godziny:1,5 litra zimnej wody2 płaskie łyżki soli1 łyżeczka czarnego pieprzu1 łyżeczka słodkiej papryki2 zmiażdżone ząbki czosnkudo obsypania przed pieczeniem:czarny pieprzsłodka papryka4 łyżki ostrej lub łagodnej musztardy (sarepska, delikatesowa, stołowa)4 – 5 łyżek mąki pszennejSchab myjemy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą, wlewamy do miski, wkładamy mięsko (ma być całkowicie przykryte), wstawiamy do lodówki na 24 – 36 godzin. Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy posypujemy pieprzem i papryką, smarujemy musztardą.
Następnie przy pomocy sitka posypujemy dokładnie mąką.
Mięso zawijamy delikatnie w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut.Po około 30 minutach pieczenia folię z wierzchu rozrywamy i do końca pieczenia rumienimy „.skorupkę”, czyli schab siedzi w piekarniku jeszcze około 40 minut.