Wykonanie
Dziś obiecany parę dni temu przepis na skrzydełka słodko-ostre. Takie zestawienie smaków to jedno z moich ulubionych. Skrzydełka są aromatyczne i bardzo soczyste. Coś dla miłośników mocnych wrażeń i ciekawych połączeń
smakowych.
Składniki:10 dużych skrzydełekMarynata:3 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki płynnego
miodu1 łyżeczka
chili w płatkach1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki2 ząbki
czosnku (drobno posiekanego)3 łyżki
sosu sojowego ciemnego
sól morska (opcjonalnie - do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)
Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Podzielić na porcje. Wszystkie składniki marynaty połączyć. Marynatę dodać do skrzydełek i porządnie je natrzeć. Odstawić na 2 godziny do lodówki do przegryzienia. Zamarynowane skrzydełka wyłożyć na blaszkę z rusztem i polać pozostałą marynatą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją grill i piec około 45 minut. W trakcie
pieczenia mięso obrócić na drugą stronę.Rada:Skrzydełka będą ostrzejsze jeśli poleżą w marynacie przez całą noc.Zamiast
chili w płatkach można dodać drobno posiekaną
papryczkę chili.Do marynaty można dodać 2 łyżki pikantnego
ketchupu.