Wykonanie
Lubicie takie dania, przy których nie trzeba się dużo napracować? Które praktycznie robią się same? Jeśli tak, poniżej przedstawiam jedno z nich. Dzięki długiemu duszeniu w niskiej temperaturze
mięso zachowuje soczystość i jest tak miękkie, że można oddzielać jego kawałeczki swobodnie widelcem. Od tej czynności zresztą pochodzi jego nazwa, czyli „ Pulled
pork ” – Ciągnięta
Wieprzowina. To popularne danie kuchni Stanów Zjednoczonych, występujące jednak też i w innych krajach. Przygotowane w ten sposób
mięso można podać jako obiad, wraz z Waszymi ulubionymi dodatkami, lub porwać na małe kawałeczki i użyć do kanapek, jak robią to Amerykanie. Obie wersję są godne polecenia, ponieważ delikatne
mięso z pysznym sosem w stylu barbecue smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
1 kg
łopatki wieprzowej ( w jednym kawałku lub w kilku, to bez znaczenia)1 duża
cebula3 ząbki
czosnku200 ml
keczupu2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
musztardy2 łyżki
sosu Worcestershire2 łyżki
octu winnego1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
cukru1
listek laurowy1/2 łyżeczki mielonego kuminu1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuSól i mielone
chili do smaku
Cebulę oraz
czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju. Kiedy
cebula się już zeszkli, dodać
keczup i wszystkie pozostałe składniki. Gotować, mieszając, ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Mięso posmarować ze wszystkich stron lekko ostudzonym sosem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, które posiada pokrywkę, polać resztą sosu. Przykrycie naczynia jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega wysychaniu
mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C przez 3 godziny.