ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina pieczona w sosie barbecue czyli Pulled Pork

Wieprzowina pieczona w sosie barbecue czyli Pulled Pork

nazwa

Wykonanie

Lubicie takie dania, przy których nie trzeba się dużo napracować? Które praktycznie robią się same? Jeśli tak, poniżej przedstawiam jedno z nich. Dzięki długiemu duszeniu w niskiej temperaturze mięso zachowuje soczystość i jest tak miękkie, że można oddzielać jego kawałeczki swobodnie widelcem. Od tej czynności zresztą pochodzi jego nazwa, czyli „ Pulled pork ” – Ciągnięta Wieprzowina. To popularne danie kuchni Stanów Zjednoczonych, występujące jednak też i w innych krajach. Przygotowane w ten sposób mięso można podać jako obiad, wraz z Waszymi ulubionymi dodatkami, lub porwać na małe kawałeczki i użyć do kanapek, jak robią to Amerykanie. Obie wersję są godne polecenia, ponieważ delikatne mięso z pysznym sosem w stylu barbecue smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
1 kg łopatki wieprzowej ( w jednym kawałku lub w kilku, to bez znaczenia)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
200 ml keczupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sól i mielone chili do smaku
Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula się już zeszkli, dodać keczup i wszystkie pozostałe składniki. Gotować, mieszając, ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Mięso posmarować ze wszystkich stron lekko ostudzonym sosem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, które posiada pokrywkę, polać resztą sosu. Przykrycie naczynia jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega wysychaniu mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C przez 3 godziny.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/05/Wieprzowina-pieczona-w-sosie-barbecue-czyli.html