Wykonanie
Pomyślałam sobie, że skoro z
wieprzowiną wychodzi genialnie, dlaczegóż by nie spróbować z
kurczakiem. Przygotowane w ten sposób
mięso można podać jako obiad, wraz z Waszymi ulubionymi dodatkami, lub porwać na małe kawałeczki i użyć do kanapek. Obie wersję są godne polecenia, ponieważ delikatne
mięso z pysznym sosem w stylu barbecue smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym
kurczaka w całości, nie zaś w postaci filetów. Przy tym robi się praktycznie samo.
Pulled Chicken obiadowy
4 ćwiartki
kurczaka - czyli udka z nóżką1 duża
cebula3 ząbki
czosnku200 ml smacznego
keczupu*2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
musztardy2 łyżki
sosu Worcester2 łyżki
octu winnego1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
cukru1
listek laurowy1/2 łyżeczki mielonego kuminu1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuSól i mielone
chili do smakuświeżo mielony
czarny pieprz i
sól - do natarcia
mięsaĆwiartki
kurczaka oczyścić i umyć. Natrzeć
solą i
pieprzem.
Cebulę oraz
czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju. Kiedy
cebula się już zeszkli, dodać
keczup i wszystkie pozostałe składniki. Gotować, mieszając, ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Kurczaki posmarować ze wszystkich stron lekko ostudzonym sosem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, które posiada pokrywkę, polać resztą sosu. Przykrycie naczynia jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega wysychaniu
mięsa. Jeśli ktoś nie posiada naczynia z pokrywką, można przykryć naczynie folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5-2 godziny -
mięso jest gotowe, gdy da się rozrywać widelcem, więc trzeba po prostu sprawdzić. Czas zależy także od wielkości użytych kawałków
kurczaka.*kluczowe jest użycie dobrego, smakującego nam
keczupu, bo to on nadaje charakter daniu. Odradzam używanie do tej potrawy
keczupu, który po zakupie okazał się dla nas "nie bardzo". ;)