Wykonanie
Pomyślcie sobie… Długie jesienne popołudnie , ciepłe skarpetki na nogach i kompletny brak chęci na wyjście do sklepu po składniki na sos do
makaronu…Wtedy nic prostszego , wystarczy sięgnąć po słoik przygotowanego domowego sosu z letnich , dojrzewających w słońcu pachnących warzyw , bez chemii i ulepszaczy. Czego chcieć więcej? Jeśli jesteście do tego takimi szczęściarzami jak ja i warzywa pochodziły z własnego ogródka( z podanych proporcji wychodzi ok. 15 słoiczków 300-400 ml)Składniki:4 kg
cukinii ( użyłam żółtej i zielonej)2 kg
pomidorów ( użyłam żółtych i czerwonych)1,5 kg
cebuli1
papryczka chili z pestkami1/2 szklanki
soli2 szklanki
cukru2 łyżki
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
czarnego pieprzu1 szklanka
octu450g
koncentratu pomidorowegoPrzygotowanie:
Cukinie obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach , obraną
cebulę pokroić w kostkę.Warzywa zasypać
solą , wymieszać , odstawić na całą noc.
Pomidory obrać , pokroić w kostkę ,
chili pokroić drobno.Po odczekanym czasie odlać 1/2 powstałego płynu .Dodać
cukier ,
pomidory oraz
papryczkę chili.Gotować ok.30 min na wolnym ogniu do powstania z warzyw gęstej papki.
Wlać
ocet ,dodać koncentrat , doprawić
pieprzem oraz słodką i
ostrą papryką-wymieszać.Gotować kolejne 10 min.Gorący
ketchup zmiksować blenderem.Napełniać wyparzone słoiki , szczelnie zakręcić , pasteryzować 10 min.Odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Smacznego