ßßß Cookit - przepis na Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

nazwa

Wykonanie

Jeśli słyszeliście o tym przepisie i wahacie się, czy warto, powiem jedno: ABSOLUTNIE TAK! Nawet warto zrobić z podwójnej porcji :). Tym bardziej, że cena cukinii jest teraz przekonująca. Jutro będę robić drugą porcję, nawet mimo gorączki. Zapach podczas robienia - fenomenalny, a w smaku... lepszy niż najlepszy ketchup. Nie będę dłużej zachwalać, musicie spróbować :) Przepis widziałam na wielu blogach, a zapisałam z Majanowego pieczenia .
Składniki:
- 1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii,
- 0,5 kg cebuli,
- garść soli,
- 400 g koncentratu pomidorowego,
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka octu,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (ja dodałam chili),
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej.
Przygotowanie dzielimy na dwa etapy:
I - wieczór: cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy nasion. Cebulę obieramy z łupinek. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce z dużymi oczkami (najlepiej posłużyć się maszyną, będzie szybciej). Starte warzywa umieszczamy w dużym garnku, zasypujemy solidną garścią soli, mieszamy i zostawiamy na całą noc.
II - rano: garnek z warzywami zasypanymi solą stawiamy na kuchence, włączamy. Gotujemy ok. 20-30 minut, do momentu aż warzywa się rozgotują i powstanie papka. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet, mieszamy. Gotujemy kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszamy (na małym ogniu). Dodajemy przyprawy i koncentrat, mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie przygotowujemy słoiki (ja posłużyłam się metodą piekarnikową - na początku wyparzyłam same słoiki z przykrywkami, później pasteryzowałam z ketchupem).
Po 20 minutach miksujemy warzywa na gładką masę, a następnie umieszczamy w słoikach. Lekko zakręcamy, wstawiamy do piekarnika i pasteryzujemy lub stosujemy swoją sprawdzoną metodę (o mojej metodzie można poczytać TUTAJ).
Gotowe słoiki dokręcamy, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do przestudzenia. Po otwarciu ketchup należy przechowywać w lodówce. Smacznego!
* jeśli wolicie ketchup pikantny lub łagodny, warto regulować ilość dodawanych przypraw; z podanych otrzymacie ketchup delikatnie pikantny.
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/08/ketchup-z-cukinii-absolutny-numer-1.html