ßßß
Składniki:- 1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii,- 0,5 kg cebuli,- garść soli,- 400 g koncentratu pomidorowego,- 2 szklanki cukru,- 1 szklanka octu,- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (ja dodałam chili),- 1 łyżeczka pieprzu,- 1 łyżeczka papryki słodkiej.Przygotowanie dzielimy na dwa etapy:I - wieczór: cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy nasion. Cebulę obieramy z łupinek. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce z dużymi oczkami (najlepiej posłużyć się maszyną, będzie szybciej). Starte warzywa umieszczamy w dużym garnku, zasypujemy solidną garścią soli, mieszamy i zostawiamy na całą noc.II - rano: garnek z warzywami zasypanymi solą stawiamy na kuchence, włączamy. Gotujemy ok. 20-30 minut, do momentu aż warzywa się rozgotują i powstanie papka. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet, mieszamy. Gotujemy kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszamy (na małym ogniu). Dodajemy przyprawy i koncentrat, mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie przygotowujemy słoiki (ja posłużyłam się metodą piekarnikową - na początku wyparzyłam same słoiki z przykrywkami, później pasteryzowałam z ketchupem).Po 20 minutach miksujemy warzywa na gładką masę, a następnie umieszczamy w słoikach. Lekko zakręcamy, wstawiamy do piekarnika i pasteryzujemy lub stosujemy swoją sprawdzoną metodę (o mojej metodzie można poczytać TUTAJ).Gotowe słoiki dokręcamy, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do przestudzenia. Po otwarciu ketchup należy przechowywać w lodówce. Smacznego!* jeśli wolicie ketchup pikantny lub łagodny, warto regulować ilość dodawanych przypraw; z podanych otrzymacie ketchup delikatnie pikantny.