Wykonanie
Sos barbecue ze względu na swój charakterystyczny smak jest nieodłącznym towarzyszem dań z grilla oraz pieczonych, zarówno jako dodatek, jak i marynata. Pasuje do wszystkich
mięs oraz drobiu a nawet ryb. Dobrze sprawdzi się również na kanapkach. Ja ogromnie lubię go jako dodatek do warzyw:
brokułów i
fasolki szparagowej. Poniższy przepis pokazuje, jak w kilka chwil można przygotować taki sos samemu.
1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1/2 - 1 łyżeczka
chilli1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzu1 szklanka
keczupu1/3 szklanki melasy2 łyżki
octu winnego2 łyżki
sosu worcester2 łyżeczki ostrej
musztardyolej do smażeniaW rondlu na niewielkiej ilości (ok. 2 łyżki)
oleju podsmażyć obraną, drobno posiekaną
cebulę wraz z
czosnkiem. Kiedy
cebula będzie szklista,
doda pieprz cayenne,
paprykę i
czarny pieprz. Zamieszać i od razu wlać
keczup. dodać
ocet,
sos worcester, melasę i
musztardę. Wymieszać.Gotować na małym ogniu ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.Sos przecedzić przez sito, by pozbyć się
cebuli.Przelać do czystego słoika/butelki i szczelnie zakręcić.Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.