Wykonanie
Tym razem mam dla Was propozycję na smaczne śniadanie. W sam raz na weekend, gdy mamy wolny poranek i możemy coś podziałać w kuchni. Być może nieco zadziwi Was widok
dżemu na zdjęciu, ale postanowiłam wziąć udział w konkursie.
Dżem jest jednym ze składników sosu BBQ, nadając mu lekko
owocowego posmaku oraz delikatnej
słodyczy. W tym przepisie sosu użyłam zarówno jako glazury podczas smażenia kiełbasek na patelni grillowej, jak i do podania. Całość wyszła przepysznie. Z podanej proporcji wychodzi całkiem spory słoiczek sosu. Jego nadmiar możecie zużyć do marynat,
pieczonych mięs, hamburgerów lub jako dip do frytek czy nachos.
Składniki:4 frankfurterkikilka łyżek sosu BBQsos BBQ:(na słoiczek o pojemności około 300-400 ml)1
papryczka chilli1
pomidor1 średniej wielkości
cebula3 ząbki
czosnku3 łyżki stołowe
dżemu morelowego Łowicz½ łyżki stołowej
pieprzu cayenne*2 łyżki stołowe
słodkiej papryki3 łyżki stołowe łagodnego
ketchupu2 łyżki stołowe
musztardy3 łyżki stołowe
sosu Worcestershire4 łyżki stołowe
octu balsamicznego2 łyżki stołowe
sosu sojowego1 stołowa łyżka
miodu1 i ½ łyżki stołowej
brązowego cukru1 łyżka stołowa
soku z cytryny½ łyżki
pieprzu czarnego½ łyżeczki
soli2 łyżki stołowe
oleju*ilość
pieprzu cayenne można zwiększyć lub zmniejszyć zależnie od tego, jak
bardzo pikantne sosy lubiciePrzygotowanie:sos BBQ:W wysokim naczyniu blendujemy obranego ze skóry
pomidora razem z pokrojoną
papryczką chilli. W rondelku rozgrzewamy
olej i podsmażamy na nim drobno posiekaną
cebulę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Następnie dodajemy
pieprz cayenne i
słodką paprykę, dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo pozostałe składniki: zblendowany
pomidor z papryczką,
dżem,
ketchup,
musztardę,
brązowy cukier,
sos Worcestershire,
sos sojowy,
ocet balsamiczny,
sok z cytryny,
miód,
sól i
pieprz, pamiętając o tym, aby mieszać co jakiś czas. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Sos jest gotowy, gdy lekko zgęstnieje. Gotowy sos studzimy, przekładamy do słoiczka lub pojemnika i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
kiełbaski:Frankfurterki delikatnie nacinamy nożem z dwóch stron i obtaczamy je dokładnie w kilku łyżkach sosu BBQ. Patelnię grillową lekko natłuszczamy, układamy na niej
kiełbaski i smażymy do momentu, aż się zrumienią. Gotowe
kiełbaski podajemy z
chlebem, sosem BBQ lub
musztardą.Smacznego!