Wykonanie
Skrzydełka w ognistym sosie to doskonała alternatywa na urozmaicenie obiadu, nie trzeba wiele by wyczarować z nich prawdziwy smakołyk. Upieczone z
ostrym sosem i podane z
ryżem i
sałatą zadowolą najbardziej wymagające podniebienia.
składniki na 4 porcje10-12 skrzydełek200 ml
ketchupu1
cebula2 łyżki
miodu2 łyżki ostrej
musztardy2 ząbki
czosnku1 łyżka
sosu sojowegoszczypta
czarnego pieprzuszczypta
soliprzepisObraną
cebulę kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy
ketchup, dodajemy pokrojoną
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
miód,
musztardę oraz
sos sojowy.Wszystkie składniki razem łączymy intensywnie mieszając.Garnek z sosem stawiamy na małym ogniu i gotujemy 2 minuty, pod koniec gotowania sos doprawiamy szczyptą
soli oraz
czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy.Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy końcówki. Tak przygotowane skrzydełka układamy w żaroodpornej formie posmarowanej tłuszczem i dość obficie smarujemy sosem, niewielką ilość sosu zostawiamy do posmarowania
mięsa w trakcie pieczenia.Gotowe skrzydełka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 200 st.C i pieczemy około 50-60 minut, w połowie czasu pieczenia skrzydełka ponownie smarujemy sosem.