Wykonanie
Chociaż kurze skrzydełka kojarzą mi się zwykle z oszczędnym rosołem , nie trzeba wiele by wyczarować z nich prawdziwy smakołyk. Upieczone w piekarniku , podane z
ostrym sosem zadowolą najbardziej wymagające podniebienia.
składniki na 4 porcje12 skrzydełek200 ml
ketchupu2
cytryny1
cebula5 łyżek
cukru2 łyżeczki ostrej
musztardy1 ząbek
czosnkuodrobina
sosu sojowegosól i
pieprz cayennenatka pietruszki do dekoracjiprzepisObraną i umytą
cebulę , kroimy w drobną kostkę. Obrany
czosnek przeciskamy przez praskę.Wszystko mieszamy z
ketchupem ,
cukrem i
musztardą . Doprawiamy do smaku
sosem sojowym.Wlewamy przygotowany sos do rondelka i gotujemy ok 2 minut.Doprawiamy
solą i
pieprzem cayenne.Dokładnie oczyszczone i opłukane skrzydełka smarujemy odrobiną sosu , układamy na blasze piekarnika. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200 st C.W trakcie pieczenia smarujemy kilkakrotnie sosem.Sparzamy wrzątkiem
cytrynę, kroimy w cienkie plasterki i rozkładamy na 4 talerzykach.Upieczone skrzydełka układamy na plastrach
cytryny, dekorujemy
natką pietruszki .