Wykonanie
Jednogarnkowa potrawka zaskakująco smaczna, bo w
sumie nic takiego tam nie ma :
marchew,
seler,
fasola itp. Ostra ale nie pikantna. Przepis z książki " Kuchnia turecka " wydawnictwo Olesiejuk.
Składniki : ( dla 3-4 osób )400 g suszonej
fasoli jaś namoczonej na noc w wodzie ( ja użyłam już ugotowanej
fasoli ze słoika, może być z puszki, odsączonej z zalewy i przepłukanej zimną
wodą )125 ml
oliwy2
cebule2 ząbki
czosnku115 g
marchwi115 g
selera naciowego ( użyłam około 90 g )4 łyżki
przecieru pomidorowego1/2 łyżeczki
cukruszczypta
pieprzu cayennesok z 1/2
cytryny ( dałam mniej, do smaku )]
sólposiekana
natki pietruszki ( użyłam suszonej )Jeśli używamy suszonej
fasoli to teraz gotujemy ją na wolnym ogniu przez 30 minut pod przykryciem.
Cebulę i
czosnek siekamy drobno.
Marchew i
seler kroimy w kostkę.W rondelku rozgrzewamy
oliwę. Podsmażamy
cebulę aż się zeszkli ale nie zrumieni. Kolejno dokładamy
czosnek,
marchew i
seler,
cukier,
przecier pomidorowy i
pieprz cayenne. Dokładamy
fasolę ( jeśli używacie suszonej a wcześniej już podgotowanej. Jeśli gotowej tak jak ja to jeszcze teraz jej nie dorzucajcie ). Zalewamy
wodą tyle żeby pokryła wszystkie składniki. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 1 godziny. Dlatego wybrałam opcję już ugotowanej. Zalałam
wodą warzywa bez
fasoli i gotowałam jakieś 15 minut aż się
soki zredukowały. Dołożyłam
fasolę, jeszcze podgotowałam ( ok. 15 kolejnych minut )aż zrobił się fajny sosik.Na koniec dodajemy
sok z cytryny, ewentualnie doprawiamy. Posypujemy
natką.Smacznego :)