Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
dorsz 1,2 mililitrów
oliwa 8 łyżek stołowych
pomidory 500 gramów
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
seler naciowy 3 łodyga
cytryna 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
wino białe wytrawne 150 mililitrów
natka pietruszki 2 łyżek stołowychlistki
majeranku 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Sprawioną, oczyszczoną, osuszoną
rybę natrzeć
solą i skropić
sokiem z
polowy cytryny. Na 30 minut wstawić do lodówki. Oczyszczoną
marchewkę oraz
seler pokroić w cienkie plasterki, a
cebule w talarki. Oczyszczony
czosnek posiekać. Sparzone, obrane ze skorki
pomidory pokroić w kostkę. Na 4 łyżkach
oliwy krótko podsmażyć
czosnek oraz
cebulę. Dodać
marchewkę oraz
seler i smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku posiekanym
majerankiem,
solą oraz
pieprzem. Wlać
wino, dodać
pomidory oraz posiekaną
natkę i dusić jeszcze 10 minut.
Rybę ułożyć w posmarowanej
oliwą formie, obłożyć ją warzywami i plasterkami z połowy
cytryny. Resztą
oliwy skropić zapiekankę i piec ok. 40 minut w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: