ßßß Cookit - przepis na Dorsz zapiekany w warzywach

Dorsz zapiekany w warzywach

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
dorsz 1,2 mililitrów
oliwa 8 łyżek stołowych
pomidory 500 gramów
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
seler naciowy 3 łodyga
cytryna 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
wino białe wytrawne 150 mililitrów
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
listki majeranku 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Sprawioną, oczyszczoną, osuszoną rybę natrzeć solą i skropić sokiem z polowy cytryny. Na 30 minut wstawić do lodówki. Oczyszczoną marchewkę oraz seler pokroić w cienkie plasterki, a cebule w talarki. Oczyszczony czosnek posiekać. Sparzone, obrane ze skorki pomidory pokroić w kostkę. Na 4 łyżkach oliwy krótko podsmażyć czosnek oraz cebulę. Dodać marchewkę oraz seler i smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku posiekanym majerankiem, solą oraz pieprzem. Wlać wino, dodać pomidory oraz posiekaną natkę i dusić jeszcze 10 minut. Rybę ułożyć w posmarowanej oliwą formie, obłożyć ją warzywami i plasterkami z połowy cytryny. Resztą oliwy skropić zapiekankę i piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11628/Dorsz-zapiekany-w-warzywach