Wykonanie
Nie jest to na pewno tradycyjna zupa pomidorowa, do której jesteśmy przyzwyczajeni, ale jak na zupę z blendera jest całkiem dobra. Wyczuwalne są lekko kwaskowe
pomidorowy, jest idealnie kremowa, z pianką na wierzchu.Taka zupa może być dobrym pomysłem, gdy wracamy późno do domu i chcemy zjeść szybko coś gorącego. Jeśli macie więcej czasu, można dodać jeszcze podsmażoną
cebulkę dla smaku .Zupę przygotowałam w blenderze o dużej mocy OmniBlend (a tutaj przeczytacie moją recenzję o nim).4
pomidory3
marchewki1 łyżka domowej jarzynki
pieprz,
sólświeża
natka pietruszki2 łyżeczki
oliwygorący rosół (lub w rzątek) według uznaniaopcjonalnie: 1 łodyga
selera naciowego, podsmażona
cebulkaMarchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa umyć i wrzucić do blendera.Dolać rosołu lub wrzątku, przyprawić i włączyć dwukrotnie tryb pulsacyjny, po czym ustawić na najwyższe obroty, na ok. 4-5 minut. Po tym czasie spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić lub dolać więcej
wody.Można ją podać z ugotowanym
ryżem, lub szybciej - wrzucić do zupy
kuskus i poczekać 5 minut.Blender przed zalaniem rosołem: