ßßß Cookit - przepis na Sos pomidorowy do makaronu

Sos pomidorowy do makaronu

nazwa

Wykonanie

Wracam po krótkiej przerwie urlopowej, z nowymi pomysłami :-)
Przetwarzanie pomidorów na zimę to niestety znak, że powoli zbliża się do na jesień...
Do tej pory robiłam na zimę zwykły przecier pomidorowy, ale na blogu Moja Toskania wypatrzyłam przepis według, którego robi sos włoska babcia Maria . Postanowiłam go przetestować, bo razem z moimi dziewczynami lubimy makaron z sosem pomidorowym.
Składniki:
3 kg pomidorów
300 g marchwi
250 g selera naciowego
300 g cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól.
Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidora.
Sos wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/08/sos-pomidorowy-do-makaronu.html