Wykonanie
Wracam po krótkiej przerwie urlopowej, z nowymi pomysłami :-)Przetwarzanie
pomidorów na zimę to niestety znak, że powoli zbliża się do na jesień...Do tej
pory robiłam na zimę zwykły
przecier pomidorowy, ale na blogu Moja Toskania wypatrzyłam przepis według, którego robi
sos włoska babcia
Maria . Postanowiłam go przetestować, bo razem z moimi dziewczynami lubimy
makaron z
sosem pomidorowym.Składniki:3 kg
pomidorów300 g
marchwi250 g
selera naciowego300 g
cebuli3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soliWykonanie:
Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną
marchewkę,
cebulę i
seler naciowy; następnie
oliwę i
sól.Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż
pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki
pomidora.Sos wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką.