ßßß
Cookit - przepis na Eksperymenty Brasileiro
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Eksperymenty Brasileiro
Składniki
Marchew
Czosnek
Papryka czerwona
Cebula
Mięta
Cytryna
Sól
Przecier pomidorowy
Oliwa z oliwek
Wykonanie
Dzisiaj przepis na proste danie, które Brasileiro wymyślił ot tak, czekając aż Polonesa
zdoła
przedrzeć się przez zakorkowaną w piątkowe popołudnie Warszawę.Składniki:pierś podwójna
kurczaka
pokrojona w nieduże kawałki3 duże
marchewki
1 duży ząbek
czosnku
1
papryka czerwona
1
cebula
garść świeżej
mięty
1
cytryna
sól
kumin1 łyżka
przecieru pomidorowego
1 łyżka
oliwy
Przygotowanie:1)
Pierś kurczaka
nacieramy
czosnkiem
,
solą
i kuminem, skrapiamy
sokiem z cytryny
. Dodajemy łyżkę
przecieru pomidorowego
.2) Pokroić w kostkę
cebulę
i
paprykę czerwoną
.3) Kroimy
marchewki
w talarki.Gotowanie i duszenie:1) Rozgrzewamy
oliwę
w woku lub też na głębokiej patelni, gdy już
oliwa
się nagrzeje wrzucamy
kurczaka
. Dodajemy
cebulę
i
paprykę czerwoną
. Dodajemy garść świeżej
mięty
. Gdy
kurczak
lekko się już przyrumieni przykrywamy i dusimy. Nie ma potrzeby dodawania
wody
. Pamiętajmy tylko aby zmniejszyć ogień.2) Gotujemy w
między
czasie
marchewkę
,
sól
dodajemy wedle uznania.3) Ugotowaną
marchewkę
dodajemy do duszącego się
kurczaka
z warzywami. Mieszamy i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu.Jako dodatek polecamy ugotowany
biały ryż
. A także
wino białe
, lekko wytrawne.Smacznego.
Źródło:
http://smakibrazylii.blogspot.com/2014/08/eksperymenty-brasileiro.html
Przepisy powiązane
BRUDET, CZYLI GULASZ RYBNY
BRUDET, CZYLI GULASZ RYBNY
BRUDET, CZYLI GULASZ RYBNY
BRUDET, CZYLI GULASZ RYBNY
BRUDET, CZYLI GULASZ RYBNY
Składniki powiązane (0)