Wykonanie
Mięsa mogę nie jeść wcale, a już w szczególności tego ze sklepowych półek. Wszelkim
szynką i
kiełbasą również dziękuję. Inaczej sprawa wygląda w momencie kiedy zostanę e obdarowana mięskiem z tzw domowego chowu;-). Wtedy sama przygotowuję
wędliny.1 , 2 kg chudego karczku2 ząbki
czosnkupół
cebuli,grubo mielony
pieprz kolorowy2 łyżki
musztardy odrobina
oliwysos sojowy ciemny (zamiast
soli)
Czosnek miażdżymy, mieszamy z
pieprzem musztardą solą i
oliwą i
sosem sojowym na pastę. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy dokładnie
mięso, obkładamy
cebulą pokrojoną w piórka, i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na kilka godzin. Następnie zdejmujemy
cebulę , a
mięso obsmażamy na gorącej patelni z każdej strony. ( króciótko ) Wkładamy do brytany lub naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem pozostałym po smażeniu nakrywamy i pieczemy ok 70 min. w 180 st
Miedzy czasie zaglądamy do środka i w razie konieczności podlewamy odrobina
wody. Na ok 10-15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy i przypiekamy wierzch. Smacznego