Wykonanie
Na
sos barbecue nie ma jednego konkretnego przepisu. W różnych regionach świata powstają różne odmiany sosu BBQ. Sos ma konsystencję od rzadkiej do bardzo gęstej. Rzadkie i ostre odmiany sosu nadają się do marynowania
mięs przeznaczonych do grillowania lub pieczenia. Gęsty
sos jest doskonałym dodatkiem do hamburgerów, potraw z grilla , kanapek,
makaronów.Bazą sosu są
pomidory, a pozostałe składniki różnią się zależnie od
kraju, a nawet regionu. Wersji sosu BBQ jest tyle, ilu gotujących go kucharzy. Niektórzy skrupulatnie ukrywają skład swoje wyjątkowej receptury, przekazując ja dopiero na łożu śmierci;)Przygotowany przeze mnie
sos barbecue jest słodko-kwaśny lekko pikantny, gęsty i ma cudowny aromat wędzonki;)
Składniki:2 ząbki
czosnku2
cebulki szalotki1 puszka
pomidorów bez skórek1/2 szklanki
wody1 łyżka ostrej
musztardy (u mnie
musztarda rosyjska)3 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
octu jabłkowego (lub czerwonego
octu winnego)2 łyżki
sosu Worcestershire3 łyżki jasnego
sosu sojowego1 łyżka
oleju do smażenia1 płaska łyżeczka wędzonej
soli1,5 łyżki wędzonej
papryki2-3 łyżki
brązowego cukruewentualnie 1/3 łyżeczki
chili w proszku (
pieprzu cayenne) lub kilka kropli sosu habanero50 ml
whiskey Jim
BeamPrzygotowanie:
Szalotki i
czosnek posiekać bardzo drobno i podsmażyć je na
oleju.Następnie dodać
pomidory, gotować na bardzo wolnym ogniu, aż
pomidory,
szalotki i
czosnek rozgotują się tworząc gęsty sos. Jeśli sos nie będzie zawierał nierozgotowane warzywa, zmiksować go ręcznym blenderem.Do
sosu pomidorowego dodać wszystkie pozostałe składniki
sosu barbecue. Gotować sos jeszcze 20-30 minut na bardzo wolnym ogniu, aż będzie gęsty jak
ketchup. Sos należy często mieszać drewnianą łyżką, aby nie przywierał do garnka.Smacznego