Wykonanie
Miałam w planie
żeberka wieprzowe. Dodatkiem, ważnym, miał być
sos barbecue. Wiadomo,że taki zrobiony w domu będzie smaczniejszy od gotowego - zwłaszcza, że jak kupuję gotowy to nigdy nie wiem na jaki trafię. Sos potrzebny był szybko i miał powstać z tego co było w domu. I tak trafiłam na stronę Kuchenne Szaleństwa i tam znalazłam fajny, prosty przepis na sos. Warto go zrobić, jest smaczny i świetnie się sprawdził jako dodatek do
żeberek . Polecam!
Składniki:1 średniej wielkości
czerwona cebula3 ząbki
czosnku4 łyżki łagodnego
ketchupu dobrej jakości4 łyżki
musztardy miodowej6 łyżek
octu balsamicznego2 łyżki
miodu - nie użyłam2 łyżki
oleju3 łyżeczki
słodkiej papryki (dałam wędzoną )1/2 łyżeczki
pieprzu cayennesól do smakuprzygotowanieW rondelku rozgrzać
olej i zeszklić na nim bardzo drobno posiekaną
cebulę. Pod koniec dodać posiekane ząbki
czosnku,
słodką paprykę,
pieprz cayenne wymieszać i krótko przesmażyć. Dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, gotować na małym ogniu przez około 45 minut mieszając od czasu do czasu. Warto, w trakcie gotowania, sosu spróbować, bo może trzeba go bardziej doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotowy sos przełożyć do słoika, wystudzić. Taki sos możemy przechowywać w w lodówce nawet kilka tygodni. Smacznego!