ßßß
składniki na 4 osoby:1 kurczak o wadze około 1,2 kg4 łyżki pikantnego lub łagodnego, ketchupu2 łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki mielonej1 duża łyżka mielonej, słodkiej papryki1 łyżka cukru ( brązowego lub białego, może być miód )1 łyżeczka granulowanego czosnku ( lub dwa wyciśnięte praską ząbki )3 łyżki oleju1 płaska, łyżki soli
Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem, zostaw do obeschnięcia na pleckach, cycami do góry, przez około godzinkę na plaży nudystów ( znaczy na blacie kuchennym, nie okrytego 😉 ) Ta Hawajska sztuczka sprawia, że skórka jest bardzo chrupiąca po upieczeniu-im lepiej się osuszy, tym smaczniejszy efekt. Możesz się śmiać, ale ja czasami pomagam sobie suszarką do włosów, trwa to krócej i skóra robi się naprawdę mega chrupiąca..a miny rodzinki bezcenne..cóż ja się śmieję z nich,a oni szukają kaftana… 😉 Naprawdę boska metoda, nie tylko na chrupiąca skórkę ale i na dobry humor domowników. Więc jak już ułożysz włoski na kurczaku, wsuń pod skórę łyżkę i oddziel skórę od tuszki, tak żeby powstała przestrzeń, to proste skóra sama się podnosi.Nie przejmuj się małymi pęknięciami, gotujesz dla bliskich, a nie dla Gessler 😉 W małej miseczce wymieszaj ketchup, olej, sól, cukier, oba rodzaje papryki i czosnek. Tą marynatę wciśnij łyżką pod skórę kuraka, gdzie tylko się da. Resztką możesz natrzeć skórkę, ale ja raczej tego nie robię bo marynata lubi się przypalić. Nadziej na butelkę z wodą, puszkę z piwem lub jakikolwiek stojak, który wytrzyma ciepło piekarnika 😉 Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 1,5-2 godziny. W razie potrzeby osłoń naszego „wczasowicza” folią aluminiową od strony szyjki, żeby się nie nabawił zbyt intensywnych oparzeń piekarniczych 😉 Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami, czyli nie miej złudzeń i dawaj kurna frytki ! 😉 Smacznego !