ßßß
Pieczony kurczak. Pyszne i aromatyczne danie. Przepis mam od mojego wujaszka Leszka, który robi w ten sposób żeberka, a ja zrobiłam pałki i udka z kurczaka. Wyszły naprawdę pyszne. Z mięsa ściągnęłam skórę, aby było zdrowiej.Zapraszam :-)Składniki:- 4 udka i 6 pałek (u mnie dość małe)- 200 ml czerwonego wina półwytrawnego- 3 łyżki miodu (u mnie z pasieki borowiackiej)- 2 łyżki oleju- 4 ząbki czosnku- 2 łyżeczki bazylii Tytka Smaku- pieprz, sól- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej- miód do posmarowania kurczaka pod koniec pieczeniaWykonanie:Udka i pałki myjemy, zdejmujemy skórkę, a udka nacinamy wzdłuż nożem.Przygotowujemy marynatę - mieszamy wino z miodem, wyciśniętym czosnkiem, bazylią, olejem, papryką, solą i pieprzem. Do marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy go do lodówki na 3 godziny, lub na noc.Następnie wkładamy do naczynia do zapiekania razem z marynatą i pieczemy w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 30 minut, w międzyczasie przekładamy kurczaka. Następnie wyciągamy naczynie, odlewamy marynatę i smarujemy jeszcze po wierzchu miodem i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.U mnie kurczak podany z pieczonymi ziemniakami i pomidorkiem i lampką wina.Smacznego :-)

