Wykonanie
Share the post "Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms"Uwielbiam boczniaki, nie wiem dlaczego ale darzę je wyjątkowo głębokim uczuciem 😉 Staram się je dodawać praktycznie do wszystkiego (sami sprawdźcie) i zawsze smakują doskonale. Dziś proponuję je w wersji dodatku do dania głównego, oblepione przepysznym sosem BBQ. Są one bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a udoskonalą każde danie. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English(3-4 porcje)Składniki:250g boczniaków2 łyżki
oleju roślinnego1 średnia
cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżki
ketchupu3 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
musztardy1 łyżka
miodu2 łyżki
sosu sojowegosól,
pieprz,
ostra papryka,
słodka paprykaPrzygotowanie:Boczniaki przepłucz
wodą i osusz papierowymi ręcznikami.Rozgrzej
olej na dużej patelni, dodaj
cebulę, podsmaż do zeszklenie i na sam koniec wmieszaj
czosnek. Dopraw wszystkimi
przyprawami i porządnie wymieszaj.Następnie dodaj
ketchup,
ocet,
musztardę,
miód i
sos sojowy i wymieszaj.Gotuj sos ok. 15 min na małym ogniu, często mieszając. W międzyczasie na drugiej patelni podsmaż na
oleju boczniaki do ładnego zarumienienia przez kilka minut z każdej strony i wmieszaj je do przygotowanego sosu.Podawaj jako dodatek do dań głównych.*można też obtoczyć surowe boczniaki w przygotowanym sosie i upiec na grillu – pycha!Smacznego!
English versionBBQ oyster mushrooms(3-4 servings)Ingredients:250g of oyster mushrooms3 tablespoons of vegetable oil1 medium onion, diced2 cloves of garlic, minced2 tablespoons of
ketchup3 tablespoons of balsamic vinegar2 tablespoons of
mustard1 tablespoon of honey2 tablespoons of soy saucesalt, pepper, hot pepper, sweet pepper to tastePreparation:Rinse the oyster mushrooms with water and pat dry with paper towels.Heat oil in a large pan, add the onion,cook until translucent and add the garlic at the end of cooking. Season with all spices and mix well.Then add the
ketchup, vinegar,
mustard, honey and soy sauce and mix.Cook the sauce for about 15 minutes over low heat, stirring from
time to
time. In the meantime, in the second pan with tablespoon of oil, cook the oyster mushrooms until browned (for a few minutes on each
side) and mix it with prepared sauce.
Serve as
side dish.Enjoy!
Share the post "Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms"