Wykonanie
Połączenie słodkawo-
ostrego sosu barbecue z
kurczakiem idealnie do siebie pasuje a do tego pieczone ziemniaczki,mniam....
SKŁADNIKI :4 udka przekrojone na pół
pieprz cayennesól,słodka i
ostra papryka w proszku1/2 świeżej
papryki pokrojonej w plastry
olej do pieczeniaSOS :2 łyżki
cukru1 łyżka
ostreg ketchupu1 ząbek
czosnku1/2 szklanki
wody1 łyżeczka
sosu sojowego1/2 świeżej
papryki pokrojonej w kostkę1 łyżeczka
musztardy sarepskiejodrobina
imbiru,
soli,
pieprzu i
papryki słodkiej oraz ostrej w proszkuDODATKOWO:1 kg
młodych ziemniakówsól,
woda do gotowaniaodrobina
oleju do pieczeniaPRZYGOTOWANIE :
Kurczaka myjemy,przyprawiamy,obsmażamy udka na
oliwie z obu stron.Przekładamy do naczynia żaroodpornego,łącznie z pokrojoną
papryka w plastry.Do garnka wsypujemy
cukier,podpiekamy go na karmel,dodajemy przeciśnięty
czosnek,
wodę(zmniejszając ogień aby
cukier nam nie prysnął na rękę)
paprykę i
przyprawy,mieszamy.Gdy sos uzyska konsystencję
syropu dodajemy do niego
musztardę,
ketchup,świeżą
paprykę pokrojoną w kostkę i wszystkie
przyprawy,mieszamy.Gotowym sosem polewamy podpieczone kawałki
kurczaka,całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 * C,pieczemy przez mniej więcej 45 minut.( ja nakryłam naczynie folią aluminiową a po 20 minutach ją ściągnęłam,
mięsko pozostało dzięki temu soczyste).
Ziemniaki pozbawiamy skórek(tak
młode dobrze się
skrobie więc nie trzeba ich obierać),gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko,odcedzamy.Odstawiamy do ostygnięcia,następnie kroimy je w plastry i podpiekamy na odrobinie
oleju z obu stron.Kawałki
kurczaka układamy na talerzu(na liściach
sałaty),dodajemy podpieczone
młode ziemniaki i ulubioną surówkę.Smacznego.