Wykonanie
Sos barbecue to klasyka kuchni amerykańskiej, w połączeniu z
mięsem a tym razem padło na
kurczaka, smakuje rewelacyjnie. Sos można przygotować samodzielnie a
mięso w nim pieczone jest kruche, soczyste i wręcz przepyszne, polecam.
Składniki :4-5
udek z kurczakasól,
pieprz cayenne do smaku
olej do podpieczenia
mięsaSos :6 łyżek pikantnego
ketchupu1 łyżeczka
musztardy2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżka
cukru3 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku
pieprz,
imbir,
gałka muszkatołowa do smakuDodatkowo :pieczone ziemniaczki
czerwona fasolka z puszkiPrzygotowanie :Składniki sosu mieszamy w miseczce aż dobrze się połączą.
Udka kurczaka myjemy, przecinamy na pół i nacieramy
solą oraz
pieprzem cayenne.
Mięso podpiekamy na
oleju z jednej i drugiej strony aż się ładnie zarumieni.Udka zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy
sosem barbecue.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 *C, przez około 45 minut aż będą miękkie.Na talerz układamy porcje pieczonych ziemniaczków, na to kawałki
mięsa i posypujemy
czerwoną fasolką. Smacznego.