Wykonanie
Składniki:- ok. 1,5kg
szynki wieprzowej bez kości- 1
cebula- 1 łyżka
mąki pszennej- 1/2 szklanki
bulionu- 2 łyżki
oleju- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 3 łyżki
musztardy francuskiej- 3 łyżki
musztardy sarepskiej- 3 łyżki
sosu sojowego- 1 łyżka
miodu- 3 ząbki
czosnku- 1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki- 2 łyżki
octu balsamicznego-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Szynkę oczyszczamy, związujemy sznurkiem, by nadać jej odpowiedni kształt.2. W misce mieszamy
olej z
oliwą,
musztardami,
miodem, zmiażdżonym
czosnkiem,
sosem sojowym,
słodką papryką,
octem i
pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy
mięso, szczelnie zamykamy i pozostawiamy w lodówce na całą noc.3. Następnego dnia
mięso obsmażamy na złoty kolor i wraz z pozostałą marynatą, posiekaną
cebulą i połową
bulionu przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 2,5 godz. w 200 stopniach, aż
mięso będzie wystarczająco miękkie.4. Powstały sos z pieczenia
szynki przecedzamy, dodajemy pozostały
bulion, zagotowujemy i zagęszczamy
mąką, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.5. Gotową
szynkę kroimy na plasterki i polewamy sosem.Inspiracja:domowe-potrawy