Wykonanie
Sałatka z
buraków idealnie pasuje jako dodatek do
kasz,
mięs. Można
buraczki przyrządzić tradycyjnie z
chrzanem, ale też bardziej egzotycznie np. z
imbirem. Idealnie łączy się z
serami np. z
fetą lub
kozim serem. Można dodać uprażone nasiona
sezamu,
orzechy włoskie lub
pestki słonecznika. Idealnie kolorystycznie wyglądają z
kiełkami i przepołowionym
jajkiem.Ja zestawiłam
sałatkę z
buraków z ravioli, które opisałam na innym
poście.Przygotowanie
buraków:Wybieramy średnie
buraki, zbyt duże spowodują, że będą długo gotować się. Zanim jednak włożymy je do
wody, musimy je dokładnie umyć pod bieżącą
wodą, by usunąć resztki ziemi.Gotujemy tak długo, aż będziemy mogli bez wysiłku włożyć widelec w ugotowanego
buraka ( min. 20 minut, czas gotowania zależy od wielkości
buraków). Po ugotowaniu wyjmujemy je, studzimy, następnie obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Dodajemy do
buraków sos francuski:5-6 łyżek z
oliwy1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka
miodu1 duży ząbek
czosnkusok z cytryny - 2 łyżkiłyżeczka
musztardysól,
pieprzMiksujemy blenderem wszystkie składniki sosu. Dodajemy sos do pokrojonych
buraczków, dodajemy też posiekany
koperek.Smacznego :)