ßßß
Potrzebne będą:- ok. 1 kg filetu z łososia (na 6-8 porcji)- 4-5 łyżek oliwy z oliwek- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub octu balsamicznego- 3-4 łyżki drobno posiekanego koperku- 3-4 ząbki czosnku- sól i pieprzSposób wykonania:1) Składniki marynaty mieszamy w misce.
2) Filet z łososia myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i przekładamy do naczynia, po czym zalewamy marynatą, przykrywamy i marynujemy przynajmniej godzinę.
3) Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C i pieczemy rybę na blasze ok. 20-30 minut, w zależności od grubości filetu. Łosoś widoczny miał grubość ok. 3-4 cm, co jest na ogół rzadkością, więc był pieczony całe pół godziny i dodatkowo parę minut pod górną grzałką.
Smacznego =)Agnieszka