ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z dyni i curry. Wartości zdrowotne dynii

Zupa krem z dyni i curry. Wartości zdrowotne dynii

nazwa

Wykonanie

Dynia jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni. Można z jej dodatkiem zrobić praktycznie każde danie, łącznie z ciastem. Sama w smaku jest bardzo delikatna, niektórzy powiedzą mdława. Przyjmie za to każdy smak, dlatego można ją doprawić na wiele ulubionych sposobów.
DYNIA przywędrowala do Europy wraz z Kolumbem z tropikalnej Ameryki, gdzie dotąd rosła dziko, tak jak i pokrewne jej gatunki.
Jest niskokaloryczna. 100 g dyni to zaledwie 15 kcal. Bogata w białko, A, C, żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, witaminy z grupy B i sporo witaminy E. Zawiera bardzo duże ilości karetonoidów, a im bardziej pomarańczowy ma miąższ, tym wiekszą ich zawartość.
Poza smacznym miąższem, pestki dyni są równie wartościowe. Zawierają niemal komplet witamin, lecytynę, mnóstwo soli mineralnych: duże ilości cynku, miedzi, manganu, selenu, fosforanów. Posiadają 37,5 % oleju zwanego cucurbitasterolem.
Dynia wzmacnia odporność, reguluje pracę jelit, odkwasza organizm i bardzo wspomaga nasz wzrok. Dzięki zawartości kurkubitacyny - substancji silnie toksycznej dla robaków i drobnoustrojów, ale bezpiecznej dla człowieka pestki dyni stosuje się przeciw pasożytom przewodu pokarmowego, także u dzieci. Jest lekkostrawna, bardzo dietetyczna i nie powoduje uczuleń. Dlatego można ją wprowadzić do żywienia niemowląt już od 6-go miesiąca życia.
Pestki dyni dzięki dużej zawartości cynku są doskonałym środkiem zapobiegawczym na problemy z prostatą i kłopoty trądzikowe z cerą .
Dynia gości u mnie w kuchni od wczesnej jesieni gdy tylko pierwsze egzemplarze pojawią się w sprzedaży, aż do wyczerpania zapasów w handlu. Wypróbowalam ją ze wszystkimi możliwymi dodatkam: imbirem, sokiem pomarańczowym, jabłkiem itd. Uważam jednak, że curry najlepiej komponuje się ze smakiem dyni. Zresztą wypróbujcie sami.
Składniki na 4 porcje:
1/2 średniej dyni Hokkaido
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka oleju z dyni
bulion około 1 l
sól, pieprz z młynka
Wykonanie:
Dynie umyć, pozbawić pestek, pokroić w dwucentymetrowe pasy, a następnie w kostę. Dynia Hokkaido nie wymaga obierania. Kroimy ją ze skórką.
W rondlu, w którym będziemy gotować zupę podsmażyć pokrojoną i obraną cebulę z ząbkiem czosnku. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojoną w grubą kostkę dynię, oprószyć curry i posmażyć całość kilka minut. Podlać bulionem, tak by sięgał kilka cm nad dynię. Gotować około 20 minut. Gdy dynia jest miękka zblendować całość na gładkie puree.
Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.
Do smaku dodać sól i pieprz. Na talerzu udekorować uprażonymi pestkami i skropić olejem z pestek dyni.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/02/zupa-dyniowa-z-curry.html