Wykonanie
Sos szybki i smaczny, bardzo pasujący do
białej kiełbasy. Miałam okazję jadać z takim sosem pieczone
kiełbaski w Szwajcarii, więc dla mnie będzie on w naturalny sposób kojarzył się z tamtym rejonem. Jest on podobny do niemieckiego sosu do Currywurst, lecz dodatek
cebuli ogromnie go wzbogaca. U nas do
białej kiełbasy jest obowiązkowym dodatkiem :)Użyjcie swojego ulubionego
keczupu :)
1 duża
cebula - jak największa1/2 łyżeczki
curry1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 szklanki
keczupu4 łyżki
wody3-4 łyżki
sosu Worcestershire1 ząbek
czosnkuszczypta
czarnego pieprzu - do smaku2 łyżki
olejuCebulę obrać, przekroić na pół i ponownie na pół, wzdłuż.Usmażyć na 2 łyżkach
oleju wraz z
curry, aż będzie lekko złota.Dodać
paprykę, wymieszać, dodać
keczup i
wodę. Ilość dodanej
wody będzie tak naprawdę zależna od gęstości użytego
keczupu i gęstości sosu, jaką chcecie otrzymać. Ja lubię dość gęsty sos.Wlać
sos Worcestershire, dodać posiekany drobno
czosnek, doprawić do smaku
pieprzem.Podawać ciepły, do
kiełbasy.