ßßß
Składniki:1 kg. skrzydełek2 duże ząbki czosnku1 i 1/2 szklanki sypkiego ryżu2 duże cebule lub 3 małePrzyprawy: bazylia, tymianek, oregano, słodka paryka, sól, pieprz2 łyżki olejuSOS:1 duży ząbek czosnku6 szklanek wody1/2 łyżeczki pieprzu2 łyżeczki wegety3 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki cukru1/2 kostki masła7 łyżek ketchupu
Etapy przygotowania:1. Skrzydełka myjemy, dodajemy przyprawy, czosnek przeciskamy przez praskę, wlewamy olej. Całość mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 1h. do lodówki.2. Ryż wysypujemy na brytfannę lub do naczynia żaroodpornego, na ryż układamy pokrojoną w prązki cebulę, na samej górze ukladamy obok siebie zamarynowane skrzydełka.3. Przygotowujemy sos : masło rozpuszczamy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aby się nie przypaliło, dodajemy posiekany czosnek, wegetę, pieprz, paprykę, cukier, ketchup – wszystko mieszamy i wlewamy wodę.4. Tak przygotowanym sosem zalewamy skrzydełka i całośc wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopi. Pieczemy ok. 1h. i 20 minut do momentu aż ryż wsiąknie cały sos i będzie miękki.




Smacznego!!