Wykonanie
Cheeseburger pasta to bardzo udane połączenie smaków: z jednej strony
makaron, z drugiej - charakterystyczne smaki cheeseburgera. Całość tworzy bardzo sympatyczny i smaczny mix, rodzaj kuchni fusion, będącej połączeniem Włoch z dużą dawką USA. Idealne danie, kiedy szybko chcemy zjeść coś pożywnego :) . Przepis na podstawie Taste of
Home .
250 g
makaronu typu świderki250 g mielonej
wołowiny1 duża
cebula1/2
czerwonej papryki1 puszka
pomidorów bez skórki1 ząbek
czosnku4
ogórki konserwowe3 łyżki
prażonej cebulki (używanej do hot dogów i hamburgerów)4 łyżki
keczupu3 łyżki
sosu Worcester1 łyżka siekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
tymiankuew.
chilli dla zaostrzenia smakuew.
sól do smaku2 garście
miękkiego sera żółtego
olej do smażenia
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.W międzyczasie na dużej patelni podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju obraną, posiekaną
cebulę wraz z pokrojoną w kostkę
papryką. Gdy
cebula będzie szklista, dodać
mielone mięso. Rozdzielić
mięso na grudki i smażyć, mieszając, aż
mięso straci różowy kolor.Dodać
pomidory z puszki (bez sosu, pokrojone w kostkę),
sos Worcester,
keczup,
musztardę,
natkę pietruszki i
prażoną cebulkę.Dusić całość na małym ogniu przez 5 minut. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę
ogórki i większość
sera. Wymieszać i ew. dosolić do smaku. Na talerzach posypać danie resztą
sera. Podawać gorące.