Największym fanem domowych hamburgerów jest moja mama. Co jakiś czas dopada ją fast-food'owy głód i prosi, żebym przygotowała coś na niedzielny obiad. Postanowiłam połączyć jej ulubione mięso z moją ulubioną pastą. Do tego oczywiście własnoręcznie przygotowane pieczywo.Składniki (7 hamburgerów):hamburgery1/2 kg mięsa wołowego1 cebula4 ząbki czosnku2 ogórki konserwowe5 jabłuszek kaparowych2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżka musztardy Dijon25 ml zimnej wodysólpieprzszczypta gałki muszkatołowejszczypta chilli2 łyżki oleju do smażeniaponadto7 bułek hamburgerowychguacamolerukola2 pomidoryketchupWołowinę (powinna mieć 20% tłuszczu) mielimy z cebulą, ogórkami konserwowymi, kaparami i czosnkiem.Dodajemy musztardę, pietruszkę i przyprawy. Zarabiamy z zimną wodą. Formujemy przyjemną w dotyku mięsną kulę. Dzielimy ją na części i robimy kotlety (o średnicy naszej bułki). Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni przez 5 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej.Bułki hamburgerowe rozcinamy i podpiekamy na suchej patelni.Na dolnej części bułki rozsmarowujemy ketchup (najlepiej pikantny), układamy garść listków rukoli i plasterek pomidora. Następnie wykładamy mięsko i 3 solidne łyżki guacamole. Całość przykrywamy drugą połówką bułki.