23 lutego 2014Mój ulubiony "fast"-food. Mięso jest soczyste i aromatyczne. Do tego słodko-kwaśna cebula, świeże warzywa i pulchna bułka (własnej roboty oczywiście). Palce lizać (dosłownie i w przenośni)!HAMBURGER WOŁOWY Z KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ(Przepis pochodzi ze strony www.masterchef.tvn.pl)Składniki (6 porcji):hamburgery1/2 kg mięsa wołowego1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka musztardy Dijon25 ml zimnej wodysólpieprzszczypta gałki muszkatołowejszczypta chilli2 łyżki oleju do smażeniasos3 łyżki ketchupu pikantnego1 łyżka posiekanej natki pietruszkiszczypta solikarmelizowana cebulka1 cebula czerwona1 łyżka oleju1 łyżeczka cukru brązowego1 łyżeczka octu winnegoponadto6 listków zielonej sałaty1 duży pomidor3 korniszonymajonezsólpieprzbułki hamburgeroweWołowinę(powinna mieć 20% tłuszczu) mielimy z cebulą i czosnkiem.Dodajemy musztardę i przyprawy. Zarabiamy z zimną wodą. Formujemy przyjemną w dotyku mięsną kulę. Dzielimy ją na części i robimy kotlety. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni przez 5 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej.Przygotowujemy sos.W tym celu do małej miseczki wyciskamy ketchup. Dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę i sól. Mieszamy wszystko razem.Przygotowujemy karmelizowaną cebulkę.Cebulkę kroimy w cienkie talarki, które wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Posypujemy je cukrem. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę octu winnego.Bułki hamburgerowe rozcinamy i podpiekamy na suchej patelni.Na samym spodzie układamy cebulę i pokrojone w plasterki korniszony. Na nie kładziemy hamburgera. Mięso polewamy sosem pomidorowo-pietruszkowym. Następnie układamy plaster pomidora, sałatkę, łyżeczkę majonezu i wierzch bułki.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.