Wykonanie
40 dkg.
wołowina z udźca1 mała
cebula1 mały
ogórek konserwowy½ łyżeczka
zielonego pieprzu z zalewy½
papryczka chili1 łyżka
śmietany kwaśnej 18%
Sól ,
pieprzOlej do smażenia1 szt.
bułka do burgera1 plasterek
sera cheddar1 szt.
pomidor1
ogórek konserwowy½ małej
cebuli2 łyżki
ketchupuSałata mixOpcjonalnie:Frytki
SałataWołowinę zmielić.
Cebulkę i
ogórek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na
oleju. Dodać
zielony pieprz, ostudzić, dodać do zmielonego
mięsa. Na koniec dodać bardzo drobno posiekaną
papryczkę chili,
śmietanę,
sól i
pieprz. Masę dobrze wyrobić. Formować najpierw kulki, które najlepiej rozpłaszczyć na śliskim blacie np. marmurowym i pomagając sobie rozpłaszczoną dłonią ,koliście obracać burgery. Brzegi burgera dociskać do środka nożem. W ten sposób wyjdą nam ładne kółka.Usmażyć burgera. Na usmażonego burgera położyć plaster
sera i zapiec razem z przekrojoną
bułką w piekarniku. Następnie spodnią część
bułki posmarować
ketchupem , na to
sałata, burger z
serem i pozostałe dodatki. Kompozycję każdy może sobie sam ułożyćPiszę o domowym cheeseburgerze, w zakładach gastronomicznych wygląda to trochę inaczej. Jedno
mogę stwierdzić. Jak sam sobie zrobię takiego cheeseburgera to przynajmniej wiem co jem. Jeszcze nie odważyłem się zjedzenia burgera gdzieś indziej. Jako ciekawostka pierwszego cheeseburgera stworzył w 1924 roku Lionel Sternberger. Koszerni Żydzi na cheeseburgera kładą
ser sojowy. Są też cheeseburgery w których
ser jest w środku.