ßßß
40 dkg. wołowina z udźca1 mała cebula1 mały ogórek konserwowy½ łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy½ papryczka chili1 łyżka śmietany kwaśnej 18%Sól , pieprzOlej do smażenia1 szt. bułka do burgera1 plasterek sera cheddar1 szt. pomidor1 ogórek konserwowy½ małej cebuli2 łyżki ketchupuSałata mixOpcjonalnie:FrytkiSałataWołowinę zmielić. Cebulkę i ogórek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać zielony pieprz, ostudzić, dodać do zmielonego mięsa. Na koniec dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę chili, śmietanę, sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić. Formować najpierw kulki, które najlepiej rozpłaszczyć na śliskim blacie np. marmurowym i pomagając sobie rozpłaszczoną dłonią ,koliście obracać burgery. Brzegi burgera dociskać do środka nożem. W ten sposób wyjdą nam ładne kółka.Usmażyć burgera. Na usmażonego burgera położyć plaster sera i zapiec razem z przekrojoną bułką w piekarniku. Następnie spodnią część bułki posmarować ketchupem , na to sałata, burger z serem i pozostałe dodatki. Kompozycję każdy może sobie sam ułożyćPiszę o domowym cheeseburgerze, w zakładach gastronomicznych wygląda to trochę inaczej. Jedno mogę stwierdzić. Jak sam sobie zrobię takiego cheeseburgera to przynajmniej wiem co jem. Jeszcze nie odważyłem się zjedzenia burgera gdzieś indziej. Jako ciekawostka pierwszego cheeseburgera stworzył w 1924 roku Lionel Sternberger. Koszerni Żydzi na cheeseburgera kładą ser sojowy. Są też cheeseburgery w których ser jest w środku.